Nakon što se jedan od glavnih donatora povukao iz projekta vezanog za finansiranje Svratišta, Grad Novi Sad je, svestan ozbiljnosti situacije, preduzeo konkretne mere za uspostavljanje normalnog funkcionisanja i rada tog centra.

U saopštenju iz kabineta gradonačelnika se navodi da je „briga o deci jedan od primarnih zadataka odgovorne socijalne politike koju sprovodi ova gradska uprava i uvek ćemo nastojati da izađemo u susret svim potrebama i problemima građana koji se nameću ili iskrsavaju u ovim teškim vremenima. Najvažnija je pravovremena reakcija kako nijedno dete iz ove specifične populacije ne bi osetilo negativne efekte koji su posledica administracije ili finansiranja“.

Svratište za decu ulice nije korisnik gradskog budžeta, zbog čega je opstanak ove institucije sve do sada bio neizvestan, a od trenutka kada je ostao bez pomoći glavnog finansijera Globalnog fonda, bez ovog najnovijeg rešenja iz gradske uprave, Svratište bi moralo da zatvori vrata. To bi bilo veoma loše jer je samo prošle godine u Svratištu boravilo čak 350 dece koji nemaju krov nad glavom. Oni u ovaj prostor dođu kako bi se sakrili od hladnoće, presvukli, okupali, jeli i družili sa ostalom decom koja dele njihovu sudbinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari