Sremčevi dani održaće se 26. i 27. juna u Elemiru kada će, u okviru bogatog programa, biti dodeljene i nagrade Stevan Sremac za najbolja humoristično-satirična književna dela. Sremčevi dani održaće se po 10. jubilarni put u organizaciji Mesne zajednice Elemir i Banatskog kulturnog centra iz, uz podršku Opštine Zrenjanin.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Svake godine organizatori, pored bogatog kulturno-umetničkog i zabavnog programa, raspisuju i književni konkurs za najbolja ostvarenja humoristično-satiričnog žanra, a na konkurs se šalju neobjavljena pesma, priča i esej. Ove godine, žiri u sastavu Uglješa Šajtinac, Srđan Tešin i Bojan Samson, doneo je odluku o nagradama – Jovan Gvero, Novi Sad, 1. nagrada za priču Gramofon i mantil, Bojana Babić, Pančevo, 2. nagrada za priču Ubila sam tvoju majku i Dragica Stojanović, Zrenjanin, 3. nagrada za poeziju.

U okviru manifestacije redovno se održava i jedinstvena kolonija karikature koja okuplja značajne domaće stvaraoce u ovoj oblasti. Manifestaciju je osnovala Mesna zajednica Elemir u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom Bal u Elemiru. Karakteri meštana Elemira koje je upoznao i doživljaji za koje je čuo dok je u njemu boravio kod rođaka, poslužili su Sremcu i za stvaranje popularnog dela “Pop Ćira i pop Spira”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari