Osim prosečnog povećanja industrijske proizvode za osam meseci ove godine, Sremski okrug beleži i povoljnija kretanja u spoljnotrgovinskom prometu.
Ukupna robna razmena sa inostranstvom iznosi nešto više od 400 miliona dolara. Izvozom u 61 zemlju Sremci su ostvarili gotovo 177 miliona dolara, a uvozili su iz 74 zemlje i na to utrošili 223.

Osim prosečnog povećanja industrijske proizvode za osam meseci ove godine, Sremski okrug beleži i povoljnija kretanja u spoljnotrgovinskom prometu.
Ukupna robna razmena sa inostranstvom iznosi nešto više od 400 miliona dolara. Izvozom u 61 zemlju Sremci su ostvarili gotovo 177 miliona dolara, a uvozili su iz 74 zemlje i na to utrošili 223.915.607 dolara, podaci su iz regionalne komore. Ohrabrujuće je smanjenje trgovinskog deficita koji iznosi 46.960.618 dolara a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 79,02 odsto. Od 89 zemalja sa kojima su sremski izvoznici imali robnu razmenu, sa 34 je ostvaren suficit, a sa 55 deficit. Najveći suficit ostvaren je u razmeni sa Bosnom i Hercegovinom. Osim u ovu zemlju, najviše se izvozilo u Italiju, Sloveniju, Nemačku, Hrvatsku, Francusku, SAD, a uvozilo se iz zemalja Evropske unije, ali i iz Kine.
Izvoznici iz rumske opštine ostvarili su 38,4 odsto ukupnog sremskog osmomesečnog izvoza, a po istom pokazatelju slede ih opštine Stara Pazova i Sremska Mitrovica. Ove tri opštine su ostvarile tri četvrtine ukupnog sremskog izvoza, ali su blizu tome i kada je uvoz u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari