Prema raspoloživim službenim podacima, od početka 1985. godine do danas, na području Sremskog okruga registrovane su 34 HIV pozitivne osobe u svim sremskim opštinama. Od AIDS- a je obolelo 26, a umrlo 19 osoba, što znači da u ovom momentu 15 osoba u Sremu živi sa HIV virusom, iako je procena da je broj inficiranih šest do deset puta veći, a najzastupljeniji put prenosa je nezaštićen polni odnos – rečeno je na konferenciji za novinare, koja je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, 1.

Prema raspoloživim službenim podacima, od početka 1985. godine do danas, na području Sremskog okruga registrovane su 34 HIV pozitivne osobe u svim sremskim opštinama. Od AIDS- a je obolelo 26, a umrlo 19 osoba, što znači da u ovom momentu 15 osoba u Sremu živi sa HIV virusom, iako je procena da je broj inficiranih šest do deset puta veći, a najzastupljeniji put prenosa je nezaštićen polni odnos – rečeno je na konferenciji za novinare, koja je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, 1. decembra, održana u sremskomitrovačkom Zavodu za javno zdravlje.
Prema rečima dr Snežane Medić Stojanac, načelnice Epidemiološke službe, od početka godine u Zavodu za javno zdravlje testirano je 70 osoba na HIV.
– Testiranje je dobrovoljno, besplatno, poverljivo, a po želji može biti i anonimno. Može se izvršiti svakog radnog dana u prostorijama Zavoda i za njega nisu potrebni ni zdravstvena knjižica, ni uput. Rano otkrivanje infekcije je veoma značajno jer omogućava pristup terapiji koja se sprovodi uspešno i u našoj zemlji, čime se osobama zaraženim HIV-om omogućava očuvanje dužine i kvaliteta života – rekla je dr Medić Stojanac, naglašavajući da je Srem karakterističan po tome što se ovde mali broj ljudi testira, tako da se infekcija kasno otkrije, onda kada je pacijent već bolestan.
Prema rečima dr Danijele Stanković Baričak, pomoćnice direktora za medicinska pitanja, Zavod za javno zdravlje je u okviru svog preventivnog rada u ovoj oblasti uspostavio partnersku saradnju i sa pojedinim romskim nevladinim organizacijama, u sklopu projekta unapređenja reproduktivnog zdravlja romskih žena „Za korak bliže“.
– Takođe, poverena nam je i realizacija projekta Global fonda „Prevencija HIV-a u Kazneno – popravnom zatvoru Sremska Mitrovica“, a koji se odnosi na prevenciju širenja side među zatvorenicima. Naša zemlja je od strane Svetske zdravstvene organizacije prepoznata kao buduće žarište HIV-a, a rizične populacije su homoseksualci, zatvorenici i intravenski narkomani – rekla je dr Stanković Baričak.
U ovogodišnju kampanju uključio se i nedavno otvoreni Centar za prevenciju mitrovačkog Doma zdravlja, a 1. decembra na štandu koji će biti postavljen u centru grada, prolaznicima će se deliti besplatni kondomi i flajeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari