U poređenju sa nekim drugim okruzima u Srbiji, zadravlje Sremaca ne iskače ni u pozitivnom ni u negativnom smislu, što znači da je u okviru proseka Srbije. Prema poslednjim analizama sremskomitrovačkog Zavoda za javno zdravlje, stanovništvo Sremskog okruga pripada vrlo staroj populaciji, jer udeo starijih od 65 godina u opštoj strukturi stanovništva iznosi više od deset odsto.

U poređenju sa nekim drugim okruzima u Srbiji, zadravlje Sremaca ne iskače ni u pozitivnom ni u negativnom smislu, što znači da je u okviru proseka Srbije. Prema poslednjim analizama sremskomitrovačkog Zavoda za javno zdravlje, stanovništvo Sremskog okruga pripada vrlo staroj populaciji, jer udeo starijih od 65 godina u opštoj strukturi stanovništva iznosi više od deset odsto. Stopa nataliteta je niska i iznosi 9,8 odsto, dok je opšta stopa mortaliteta visoka i iznosi 14,6 odsto na hiljadu stanovnika, rečeno je na pres konferenciji u Zavodu za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici.
– Kao rezultat smanjenog broja živorođenih i povećanog broja umrlih, smanjio se i porast broja stanovništva, što ukazuje na pad stope prirodnog priraštaja, koji za Sremski okrug iznosi minus 4,8. Vodeći uzroci smrtnosti odraslog stanovništva su masovne, nezarazne bolesti koje se teško leče i koje su i inače dominantne u nacionalnoj patologiji. To su bolesti kardiovaskularnog sistema, koje su zastupljene sa oko 60 posto i maligniteti koji se javljaju u oko 20 posto slučajeva, dok su najređi uzroci smrtnosti: trudnoća, rađanje, bolesti krvi i krvnih organa i duševni poremećaji – objasnila je dr Nada Zec-Petković, načelnica Odeljenja za socijalnu medicinu, dodajući da su najčešći maligniteti koji se javljaju na našoj teritoriji malignitet dojke, pluća i creva.
U svetu već postoji trend koji je dao vidljive rezultate u smanjenju pojave masovnih nezaraznih bolesti, a on se svodi pre svega na smanjenje učestalosti faktora rizika koji dovode do njihovog nastanka. Otvaranjem Centra za prevenciju i u Sremskoj Mitrovici su načinjeni prvi koraci ka tome da o sopstvenom zdravlju mislimo i brinemo dok smo još zdravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari