U najvećem gradu u Sremu civilno služenje vojnog roka se obavlja u Zdravstvenom centru, Crvenom krstu, Centru za socijalni rad, kao i komunalnim preduzećima. Uglavnom se radi na lakšim poslovima uređivanja bolničkog kruga, sadnje cveća, održavanja higijene, čuvarško-portirskim poslovima, naplati parkinga.

U najvećem gradu u Sremu civilno služenje vojnog roka se obavlja u Zdravstvenom centru, Crvenom krstu, Centru za socijalni rad, kao i komunalnim preduzećima. Uglavnom se radi na lakšim poslovima uređivanja bolničkog kruga, sadnje cveća, održavanja higijene, čuvarško-portirskim poslovima, naplati parkinga…
Jovan Marčić, koji je civilno služio vojni rok, kaže da kada se sve sabere i oduzme – bilo je sasvim u redu.
– Lane sam odslužio svoje i nije bilo tako strašno, jer sam radio u centru grada na naplati parking mesta. Bilo nas je više u smeni, pa je nekako radno vreme brzo prolazilo. Jedino je bilo malo teže kada je bilo loše vreme, kad udari kiša ili upeče zvezda. Zapravo, meni je veći problem bio da dođem do Mitrovice, jer iz sela u kojem živim nema baš često autobuskih linija za grad. Ipak je civilno služenje lakše jer ideš kući svakog dana, kod kuće jedeš i spavaš, što je drastična razlika u odnosu na one koji su živeli u kasarnama. U svakom slučaju, nemam neke loše uspomene, priča Jovan, dok njegov drug Marko, koji je radio na istim poslovima navodi da bi, ipak, najbolje bilo potpuno ukidanje vojnog roka, ma kako ga služili.
– Nemam ni ja baš neke traume, ili loša iskustva, mada su nas malo raznorazni šefovi i šefići driblali, ali to se zaboravi. Važno je da je prošlo i više ne mislim na to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari