Tropske temperature razlog su da glavna sremskomitrovačka plaža koju meštani zovu Brioni bude puna. Više hiljada Mitrovčana i žitelja iz okolnih mesta spas od vrućina upravo traže ovde. Sem toga, Mitrovčani su već godinama ponosni na svoju plažu i nekada u šali kažu da je ovo sremska Kopakabana.

Tropske temperature razlog su da glavna sremskomitrovačka plaža koju meštani zovu Brioni bude puna. Više hiljada Mitrovčana i žitelja iz okolnih mesta spas od vrućina upravo traže ovde. Sem toga, Mitrovčani su već godinama ponosni na svoju plažu i nekada u šali kažu da je ovo sremska Kopakabana. Direkcija za izgradnju opštine s brojnim stručnim ekipama obezbedila je da u sezoni kupanja gradska plaža bude besprekorno čista, da kupači besplatno koriste tuševe i toalete, da su svima na kupalištu dostupne kabine za presvlačenje, kao i uređeni sportski tereni i igrališta za najmlađe. Ulaznice se ne naplaćuju, što je neuobičajeno za ovako sređenu plažu. O bezbednosti kupača svakodnevno brine spasilačka služba, a o zdravlju dežurna medicinska ekipa.

Spasioci

U spasilačkoj službi kažu da su ovog leta intervenisali samo tri puta i to uspešno jer su davljenike spasli. Reč je o mladim ljudima koji su pod uticajem alkohola skočili u vodu, upravo ono što ne treba raditi. Iz ove službe apeluju i da u vodu treba ulaziti postepeno, voditi računa da slabiji plivači budu samo u zoni do bova, jer van nje ima mnogo skutera i čamaca.

– Postoji milion razloga što se Mitrovčani, i ne samo oni, ovih vrelih dana upućuju na gradsku plažu, a mi smo preuzeli obavezu da svima njima obezbedimo ugodan i spokojan boravak na kupalištu. Sunce je pripeklo, đaci i studentarija su uglavnom na raspustu, počela je sezona godišnjih odmora pa je sasvim razumljivo zbog čega ovde dnevno boravi više hiljada ljudi. Najvažnije je da građani mogu spokojno da provode vreme. Nedeljno se vrše hemijsko-bakteriološke analize ispravnosti vode u Savi. I uopšte, higijena na samoj plaži u dužini od 540 metara na zavidnom je nivou i pod strogom kontrolom – navodi Živana Panić, zadužena u Direkciji za održavanje gradske plaže. Uz to, na plaži ima 18 ljuljaški, 10 klackalica, na svakom koraku su kante za smeće, betonske klupe i stolovi, kao i stolovi za stoni tenis i biciklarnica, gde posetioci mogu bezbedno da ostave svoje bicikle.
Između sunčanja i savskih talasa kupači osveženje nalaze u mnogobrojnim kafićima i restoranima, a sve spram džepa i ukusa. Zvanično, plaža je otvorena od 9 do 19 sati, a kada se kupači raziđu uključuju se veliki reflektori na nasipu čija svetlost obasjava celu plažu, tako da je noću kao i po danu. Ipak, većina kupača se raziđe posle 21 sat, kada ostaju uglavnom mladi. Odlaskom i poslednjih kupača ovo mesto živi i dalje, jer su upravo kafići, restorani, i splavovi glavno mesto za večernje okupljanje mladih, dok oni stariji uživaju u šetnjama po mitrovačkom keju. Mnogi od sadržaja Leta na Savi u organizaciji Opštine odvijaju se baš ovde, bez obzira na to da li je reč o koncertima, ili finalnim turnirima u bič-voleju, odbojci, tenisu…
– Godinama dolazimo na plažu, još od aprila ili maja, i ostajemo među poslednjima, sve tamo do oktobra. Po ceo dan provodimo ovde, tu i ručamo, večeramo, okupe se prijatelji i rođaci i začas napravimo feštu. Savu treba voleti da bi ljudi razumeli zbog čega pored komfornih i udobnih, rashlađenih stanova i kuća dolazimo ovde i pečemo se. Svakog dana neko drugi iz društva sprema ručak ili večeru. Bude tu roštilja, kotlića, ribe, ali i flekica s kupusom, štrudli, hladnog piva i vina i hladnih lubenica. Okupe se i naša deca i unuci, kad ko stigne i dan časom prođe. Kući odlazimo tek oko 22 sata, a dok smo bili mlađi ostajali smo nekada i noću u kamp-prikolicama – priča Mitrovčanka Nada Sekulić i dodaje da Savu ne bi menjala ni za šta na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari