Sremska Mitrovica: Počela isporuka građevinskog materijala izbegličkim porodicama 1Foto: mitrovica.info

Počela je isporuka 120 paketa građevinskog materijala za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kroz Regionalni stambeni program. Prvi paket uručen je porodici Pilipović u Šašincima.

U dvorištu porodice Alekse Pilipovića, izbeglice iz Bugojna, u Šašincima, isporučen je paket građevinskog materijala vredan 9.000 evra, za adaptaciju kuće.

Ukupno 28 izbegličkih porodica na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, koje su 2019. i 2020. godine bile rangirane ispod crte, dobiće građevinski materijal, prenosi Sremskomitrovački portal.

„Zbog svog geografskog položaja i blizine ratom zahvaćenih područja, Grad Sremska Mitrovica je u periodu od 1992. do 1998. godine zbrinuo velik broj izbegličkih porodica. Sremska Mitrovica je oduvek bio, ostao i biće grad otvorenog srca, grad čija su vrata otvorena širom svima i grad koji je od početka ratnih dešavanja aktivno učestvovao u projektima zbrinjavanja izbeglica, kroz stambene programe i programe socijalne politike, ali i različite programe ekonomskog osnaživanja izbegličkih porodica. Sada su svi ti ljudi naše komšije, prijatelji, rodbina i svakako ćemo nastojati da i u narednom periodu radimo na zbrinjavanju i rešavanju njihovih problema i potreba. U naredne dve nedelje očekuje se uručenje materijala i ostalim porodicama sa teritorije Grada”, rekao je zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić.

Porodica Pilipović je dobila materijal za kompletnu rekonstrukciju objekta (krov, podovi, izolacija, fasada, unutrašnja vrata, stolarija, materijal za kupatilo..) koji planiraju da prilagode za život svoje šestogodišnje devojčice sa posebnim potrebama.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari