Sremska Mitrovica: Zajednički projekat crkve i Opšte bolnice za lečenje psihijatrijskih bolesnika 1Foto: Sremskomitrovački portal (mitrovica.info)

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica ozvaničen je početak saradnje između Srpske pravoslavne crkve – eparhije Sremske i jedine regionalne zdravstvene ustanove sekundranog tipa u Sremu, sa ciljem da se pomogne psihijatrijskim pacijentima kroz radionice i psihoterapije.

Kako navodi Sremskomitrovački portal, Inicijator ovog projekta je Stefan Nedić, veroučitelj i zamenik predsednika odbora za versku nastavu eparhije Sremske, koji je prilikom posete bolnici rekao da su radionice zamišljene tako da se jednom nedeljno razgovara sa pacijentima, izvode manuelni i likovni radovi, pišu literarni sastavi, izrađuju mozaici, kolaži i slično.

Sa pacijentima će raditi stručno osposobljeni veroučitelji, a vreme će biti posvećeno svima bez obzira na versku, nacionalnu ili rasnu pripadnost, jer kako naglašava Nedić, „važna je volja koja je prisutna, jer je u fokusu isključivo čovek i njegovo psihosomatsko i duševno zdravlje“.

Projekat je podržala i Gradska uprava za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, a zamenica načelnika te uprave Slađana Mirčeta, izrazila je veliko zadovoljstvo što je lokalna samouprava u mogućnosti da podrži ovakve ideje, s obzirom da je mentalno zdravlje na neki način zapostavljeno i što će novooformljeni tim učestvovati u realizaciji projekta u skladu sa svojim nadležnostima.

„Oduševljeni smo inicijativom koja je potekla od eparhije Sremske i njihove spremnosti da rade sa pacijentima koji se leče na psihijatriji. Eparhija Sremska je duhovni pastir većine naših pacijenata, a ovom radionicom zajednički pomažemo onima koji su duševno bolesni i na taj način ćemo zaokupiti njihovo vreme i pomoći u što bržoj resocijalizaciji i vraćanju u porodično i radno okruženje“, rekao je v.d.direktor mitrovačke Opšte bolnice, Prim.dr Dragan Malobabić.

Tokom posete, Opšta bolnica je dobila na poklon ikonu sv. Sevastijana Džeksonskog, misionara novih dana, koji potiče sa tla Amerike.

Ikona nosi simboliku verovanja u svetitelje, a zaposlenima u bolnici veru u uspešno lečenje svih novih bolesti, navodi ovaj portal.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari