Sretenjski orden grčkom mitropolitu Damaskinosu, sačuvao sećanje na Maričku bitku 1Foto: Vlada Srbije

Sretenjski orden drugog stepena uručen je danas u Beogradu mitropolitu Didimotiha, Orestijade i Suflija Grčke pravoslavne crkve Damaskinosu jer je sačuvao sećanje na Maričku bitku 1371. godine i stradanje srpske i hrišćanske vlastele, saopštila je Vlada Srbije.

Ministar kulture Nikola Selaković je urujući orden, rekao da mitropolit Damaskinos od dolaska na to mesto, svake godine 26. septembra služio u Ormeniu (Černomenu) liturgiju i „molio se za duše srpskih poginulih ratnika“ posle čega uvek organizuje književno veče posvećeno despotu Jovanu Uglješi Mrnjavčeviću.

Selaković koji je inicijator podizanja spomen-obeležja u Ormeniu, na krajnjem severoistoku Grčke, kraj reke Evros (Marice), naveo je da je mitropolit Damaskinos to podržao uz predlog da se podigne i hram na mestu gde se odigrala Marička bitka.

Sretenjski orden grčkom mitropolitu Damaskinosu, sačuvao sećanje na Maričku bitku 2
Foto: Vlada Srbije

Po rečima Selakovića, mitropolit Damaskinos je pokrenuo razgovor o mogućoj kanonizaciji za svetitelja despota Jovana Uglješe zato što je bio drugi ktitor Manastira Simonpetra, jednog od najvećih intelektualnih rasadnika Svete Gore.

Mitropolit Damaskinos je zahvalivši rekao da je poruka Maričke bitke: jedinstvo među hrišćanskim narodima Balkana.
Orden za značajan doprinos negovanju kulture sećanja, očuvanje pravoslavlja i učvršćivanje bratskih veza srpskog i grčkog naroda uručen je na svečanosti u Istorijskom muzeju, u prisustvu poglavara Srpska pravoslavne crkve patrijarha Porfirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari