Stevan Filipović: Povezali smo sajt "Kopaćemo" s državom i podatke dostavili sudu 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Reditelj Stevan Filipović, ekološki aktivista koji se protivi otvaranju rudnika litijuma u dolini Jadra, današnja dešavanja u Loznici i odbijanje akreditacije za praćenje sednice Skupštine grada ekipi N1, opisao je kao Berlin tridesetih godina prošlog veka. On je kazao da su aktivisti uspeli da poveži sajt „Kopaćemo“ s državom i da su podatke dostavili sudu.

Sednica Grada Loznice bila je nedostupna za neke opozicione odbornike, ali za ekipu N1 uz obrazloženje da u sali nema dovoljno mesta.

Filipović je u emisiji N1 Studio lajv rekao da Loznica liči na Berlin tridesetih godina prošlog veka i da je na delu urušavanje demokratije uz korišćenje postojećih zakona na ciničan način.

„A dok ne donesu svoje zakone, poput izmena Krivičnog zakonika, gde će da hapse zbog izjava na Fejsbuku“, istakao je Filipović.

On kaže da svi izgovori, poput onog da u sali nema dovoljno mesta za novinare N1, padaju u vodu i da građani vide da više nemamo demokratiju.

„Moramo da smislimo nekakav način kako da vratimo demokratiju. Hod kroz institucije vidimo kako se završava. Svi aktivisti koji su protiv projekta Jadar pokušavaju da na miran način kroz institucije dođu do rešenja, a pitanje ja kako kada institucije ne rade“, rekao je gost Studija lajv.

Za izjavu odbornice u Skupštni Grada Loznice, za koju se pretpostavlja da će zameniti dosadašnjeg gradonačelnika Vidoja Petrovića, koja je novinarima i aktivistima poručila da su došli da dele narod, kaže da je zamena teza.

Filipović i drugi aktivisti koji se protive projektu Jadar nazvani su „ekološkim teroristima“, zbog čega su tražili zaštitu institucija, ali je tužilaštvo žalbu odbilo.

„Ako hoćemo da tražimo demokratiju, moramo da poštujemo Ustav i zakon. Tužiaštvo je odbilo, mi smo uložili žalbu, a istovremeno je čovek za kojeg sumnjamo da je autor tog sajta ‚Kopaćemo‘, najavio da će da tuži nas. Namera je da nas obeshrabre jer mi nemamo beskrajne kapaticete, ni što se tiče emocija, ni vremena, ni prvenstveno novca. A oni imaju beskrajne resurse i mogu da učestvuju u 10 tužbi“, kazao je reditelj.

On kaže da su uspeli da povežu sajt „Kopaćemo“ sa državom i da su sudu dostavili ime i prezime osobe koja je sajt postavila i da je odatle moguće uspostaviti vezu s vlašću.

Podseća da su termin „ekološki terorista“ prvi počeli da koriste tabloidi povezani s režimom.

Kada je u pitanju izmena Krivičnog zakonika, on ističe da je to najopasniji korak u zastrašivanju.

„Ako to prođe onda smo prešli liniju. Na suđenju u Ninbergu većina zločinaca se branila frazom da su poštovali zakone Nemačke. Formalno će onda biti tačno da neko od nas ko je napisao status na Fejsbuku krši zakon. To rekvalifikuje državu, i zakon više nije na našoj strani. Sada se i dalje igramo sa idejom da u lancu institucija postoji neka instanca koja će odraditi posao, ovde ne. Ovde će to biti nemoguće za sve građane. Zamislite život u toj državi“, poručio je Filipović.

Upitan zašto država donosi takve izmene Krivičnog zakonika, ako je i do sada pronalazila rupe u postojećem i izvrgavala njihovo poštovanje, Filipović kaže da je pitanje „koliko žele da se cimaju“.

Dodaje da je vlast do sada morala da se trudi i izmišlja fraze ili u okviru postojećeg zakonskog okvira pronalazi rupe.

„A ovde su možda njišnuli situaciju i videli da ekstrerni pritisak više ne postoji. Evropska unija nije zainteresovana za vladavinu prava i demokratiju u Srbiji“, istakao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari