Vratili smo se iz Brna, gde smo održali koncert za pamćenje, komentari publike su bili otprilike – ovakav koncert se u Katedrali Sv. Petra i Pavla za 50 godina nije čuo. Stvarno smo presrećni jer smo publiku (oko 800 prisutnih) doveli do suza – kaže Nebojša Popović, producent Beogradskog kamernog hora.


Na Vaskršnjem koncertu, koji je održan 25. aprila u Brnu, u prelepoj Katedrali Sv. Petra i Pavla, dogodilo se „ono“ što se u životu retko događa, kad vam muzika uđe pod kožu, kad od pianisima vazduh počne da drhti, kad vas forte prosto pomeri sa mesta i suze same poteku…

– Za publiku, koja je do poslednjeg mesta ispunila katedralu, program koncerta sačinjenog od duhovnih kompozicija srpskih autora je bio gotovo nepoznat. Od uvodnih tonova „Oče naš„ Aleksandra Gavanskog stvorila se veza sa publikom koja je preko „Liturgije“ Stevana Mokranjca,“Oktoiha“ Kornelija Stankovića,“Tebe pojem“ Koste Manojlovića, „Svjati Bože“ Stevana Hristića, „Suguba jektenija“ i „Tjelo Hristovo“ solisti Aleksandar Novaković i Nikola Dorić, Miodraga Govedarice, „Skaži mi Gospodi“ Vojislava Simića, „Molitva Davidova“ Vladimira Milosavljevića i „Krestu Tvojemu“ Georgija Maksimovića – ta se veza do kraja koncerta pretvorila u iskreno divljenje koje je sve prisutne podiglo na noge – kaže Popović.

Aplauz nije prestajao sve dok članovi ansambla nisu sišli sa orguljske galerije, odakle je otpevan ceo koncert zbog zahteva katedralske akustike. Stojećim ovacijama izmamljena su još dva bisa koja su članovi ansambla predvođeni dirigentom Vladimirom Markovićem darivali publici, koja ih je potom uz uzvike bravo ispratila do izlaska iz katedrale. Koncertu je prisustvovala Vera Mavrić, ambasadorka Srbije u Češkoj Republici. Ceo koncert snimila je Češka RTV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari