Srpska košarka dobila je još jedan, ovoga puta najsnažniji šamar od strane vandala, koji sebe nazivaju navijačima. Zbog njihovog upada na teren u 26. minutu pri rezultatu 43:43 prekinut je finalni meč Kupa Radivoja Koraća između Crvene zvezde i Partizana.

 Nakon pauze od nekih 45 minuta Dragan Đilas, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, u dogovoru sa Nebojšom Čovićem i Predragom Danilovićem, čelnim ljudima crveno i crno-belih, odlučio je da meč za „Žućkovu levicu“ bude nastavljen danas, najverovatnije od 19 časova, pri rezultatu 43:43 i to bez prisustva publike. Nažalost, obistinile su se prognoze onih koju su upozoravali da se sličan scenario može odigrati u hali „Jezero“ u Kragujevcu. Iako do pomenutog minuta ništa nije naslućivalo da se može dogoditi ovaj sraman događaj, vandali su se pobrinuli da srpski košarkaški večiti derbi postane ruglo domaćeg sporta.

Prema nezvaničnim informacijama jedan navijač Zvezde uspeo je nekako da se popne na tribinu na kojoj su bile pristalice Partizana. Pokušao je da otme zastavu najvećeg rivala, što su protivnički navijači primetili, a zatim i fizički nasrnuli na njega. Shvativši situaciju u kojoj se nalazi njihov „saborac“ zvezdaši, njih otprilike petorica, utrčali su na teren u 26. minutu u nameri da se obračunaju sa crno-belima. Obezbeđenje je reagovalo, policija je bila prinuđena da upotrebi silu, što je bio znak vandalima da krenu sa divljanjem. Prvo su počeli da bacaju stolice prema žandarmeriji, a potom su bacili nekakvu dimnu napravu na teren, usled čega su ljudi koji su sedeli u parteru pohitali prema suprotnom ulazu, jer su počeli da se guše. Pripadnici policije krenuli su prema tribini na kojoj su se nalazili zvezdaši, došlo je do opšteg meteža, tuče, a žandarmerija je uspela da pribije i protera vandale nakon izvesnog vremena.

Utisak je bio da se situacija posle nekih 30 minuta nekako smirila. Redari su počeli da glancaju stranu terena koja je pogođena najverovatnije dimnom bombom, igrači su izašli na parket, a sudija Ilija Belošević nameravao je da za 15 minuta odsvira nastavak duela. Taman kada je ambijent u hali postao podnošljiv usledio je novi skandal.

Duško Vujošević, trener Partizana bio je akter nemile scene. Situacija nije bila najjasnija, ali je pljuvačka na njegovom sakou ostala veoma upečatljiva. Posle razmenjenih ružnih reči, neko od naviijača Zvezde iz partera pljunuo je iskusnog stručnjaka, što je razbesnelo Vujoševića. Došlo je do gurkanja, povlačenja, a zatim je čitavu situaciju razrešio Dragan Đilas. Prvo je popričao sa Nebojšom Čovićem, zatim i sa Igorom Rakočevićem koji mu je odmah rekao da ne postoje uslovi za nastavak meča i da je najbolje da se utakmica odloži. Đilas je klimnuo glavom, otišao do Vujoševića i Danilovića. Dvojac Partizana se munjevito konsultovao, da bi Danilović decidno potvrdio: „Slažemo se“. Predsednik Košarkaškog saveza otišao je i do Vladimira Lučića, kapitena crno-belih, rekavši mu da se meč odlaže za danas i da će najverovatnije biti odigran pred praznim tribinama. Igrači večitih rivala su umesto automatskog odlaska u svlačionice izabrali da se pozdrave sa svojim pristalicama, pa čak i da sa njima zapevaju, što je ostavilo loš utisak, s obzirom na to da je i među njima sigurno bilo aktera nemilih scena i velike bruke.

Dejan Tomašević: Igrači nisu bili bezbedni

Dogovor je da sednemo sa predstavnicima Zvezde i Partizana, stišamo strasti i privedemo ovaj Kup kraju. Želja svih je bila da se utakmica završi u predviđenom terminu, međutim bezbednost igrača je bila ugrožena, a oni su najbitniji – naveo je Dejan Tomašević, potpredsednik KSS, dodavši da će duel biti nastavljen danas verovatno od 19 časova pri rezultatu 43:43.

Košarkaš pogođen raketom u Atini

Košarkaši Panatinaikosa osvojili su pobedom nad Olimpijakosom (81:78) Kup Grčke, ali će duel velikih rivala ostati upamćen po novom incidentu navijača u kojem je košarkaš crveno-belih Kajl Hajns na zagrevanju pogođen raketom u glavu. Na sreću, Amerikanac nije teže povređen pa je utakmica odigrana, s tim da je početkom druge četvrtine usledio nov incident kada je policija ispraznila tribine jer se još jednom potvrdilo da navijači ova kluba ne smeju da budu istovremeno u dvorani.

Rivali se zajedno zagrevali

Nakon čišćenja parketa, ali i tribina, u najvećem delu na strani na kojoj su bili Zvezdini navijači, zbog bačenih stolica, ali i dimne bombe, usledila je pauza od skoro sat vremena. Odigravanje utakmice dovedeno je u pitanje, ali su se večiti rivali dogovorili da se finalni meč završi. Nako pola sata od momenta kada je duel prekinut, zbog nemogućnosti da se zagrevaju na oba koša, igrači crveno i crno-belih zajedno su se pripremali na jednoj strani terena. Dejan Tomašević, potpredsednik KSS, zagrlio je Igora Rakočevića i Vladimira Lučića, kapitena obeju ekipa, pruživši im podršku da izdrže i složno završe finalni duel. Parket je na jednoj strani terena morao dobro da se osuši nakon kondenzaciji i velike vlažnosti usled bačene dimne naprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari