Osmi međusobni susret između dvojice najboljih srpskih tenisera trebalo bi ujedno da bude i najinteresantniji od kada se dvojica Beograđana nalaze u svetu profesionalnih igrača. Rano jutros po srednjeevropskom vremenu (01.00), Novak Đoković i Viktor Troicki odmerili su sposobnosti u 3. kolu Australijan opena.

Na osnovu trenutne forme bilo kakve prognoze bile su nezahvalne. Nakon osvojenog Dejvis kupa, Novak i Viktor odlučili su se da veći deo pripremnog perioda provedu upravo u Australiji. Troicki je neposredno pre početka prvog grend slema u sezoni odigrao finale Sidneja, dok je Đoković prve korake u novoj takmičarskoj godini napravio u Pertu. U odnosu na poslednji njihov susret na otvorenom prvenstvu SAD, koji je ujedno bio i najneizvesniji, Troicki je osetno napredovao, dok je Đoković još iskusniji i ovoga puta fizički izuzetno spreman.

– Igrali smo nekoliko puta u poslednja četiri meseca. Viktor se nalazi u odličnom ritmu i pruža sjajne partije. Poseduje moćan servis. Poznajemo se odlično, još od juniorskih dana. Odrasli smo zajedno igrajući tenis, tako da će meč sigurno biti veoma težak za obojicu – iskren je bio Novak Đoković.

Trenutni skor u međusobnim susretima 6:1 za najboljeg srpskog tenisera dokaz je da će u psihološkom smislu Nole sigurno biti rasterećeniji. Jasno je da Đoković, osim izuzetnog servisa, pogotovo drugog koji je tehnički možda i najbolji na svetu, gospodari u razmeni udaraca sa osnovne linije. Dobro se kreće, a pri tom je unapredio volej igru. U prva dva kola protiv Granoljesa i Dodiga pokazao je superiornost u osnovnim elementima, ali i prilikom riterna. Ipak, na momente je oscilirao, ali je u svakom slučaju u formi. Troicki je inferiorniji u razmeni udarca, jer njegov bekend ne spada u vrhunsku kategoriju. Prvi servis mu je dobar, ali drug ravan, nedovoljno jak, a samim tim i veoma problematičan. Vikotr će težiti da razmenu udaraca sa osnovne linije svede na minimalnu meru, pošto će prilikom dužih poena biti u podređenom položaju.

Đokoviću uloga favorita sigurno prija, ali toplotni talas nakon katastrofalnih poplava mogao bi upravo da najavi Viktor Troicki. Lepog vremena, ali i novih uzbuđenja stanovnici Australije su svakako veoma željni.

Kraj za Jelenu i Bojanu

Srbija više nema predstavnika u ženskom singlu na Australijan openu. Posle Ane Ivanović, koja je eliminisana u prvom kolu, u četvrtak su se od daljeg takmičenja oprostile Jelena Janković i Bojana Jovanovski. Džej Džej je u drugom kolu izgubila od Kineskinje Šuai Peng sa 2:0 – 7:6 (7:3), 6:3, dok je Bojana Jovanovski vodila protiv iskusnije Ruskinje Vere Zvonareve sa 1:0 u setovima, ali nije imala snage za završni udarac 1:2 – 6:2, 3:6, 1:6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari