Srpska premijera kanskog pobednika “Čovjek koji nije mogao šutjeti” na 31. Festivalu evropskog filma Palić 1Foto: 31. Festival evropskog filma Palić

Film “Čovek koji nije mogao šutjeti” hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića, osvajač Zlatne palme za kratkometražni film na ovogodišnjem izdanju Kanskog filmskog festivala, premijerno u Srbiji će biti prikazan na 31. Festivalu evropskog filma Palić

Ovo ostvarenje biće prikazano 24. jula u okviru selekcije “Mladi duh Evrope”, u bloku kratkih filmova od 22h u Bioskopu Abazija.

Radnja filma “Čovek koji nije mogao šutjeti” odigrava se 27. februara 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini.

Putnički voz na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje se da im se suprotstavi.

Scenario za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je reditelj Nebojša Slijepčević.

Uloge u filmu tumače Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Reditelj Nebojša Slijepčević (1973.) režirao je dva uspešna dugometražna dokumentarna filma (“Gangster te voli” i “Srbenka”), kao i brojne kratke dokumentarne i igrane filmove prikazane na svetskim festivalima, gdje su osvojili više od 40 nagrada.

Dobitnik je godišnje nagrade Vladimir Nazor za filmsku umetnost 2018. godine, a iste je godine osvojio i nagradu DOC Allience u Kanu za svoj dugometražni dokumentarni film „Srbenka”. Ovo ostvarenje je osvojilo i nagradu Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma, a bilo je i kandidat za najbolji dokumentarni film u izboru Evropske filmske akademije.

31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici.

Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda 150 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari