Miris sveže pečene rakije širi se ovih dana dolinom zlatonosnog Peka i Homoljem. Ovdašnji meštani majstorski peku šljivovicu, prepečenicu, kajsijevaču, jabukovaču i lozovaču. Srpsku prepečenicu peče i Rumunka Viki Nikolau, udata za penzionera Tomislava Mišića iz Rabrova kod Kučeva.
– Dok sam živela u Rumuniji i nisam se udala za Tomislava, nikad nisam ispekla ni litar rakije niti osetila njen ukus. Sada u šali kažem da sam pod stare dane postala pravi majstor za šljivovicu. Čim je došla u Srbiju, Viki je shvatila da će živeti među ljudima koji vole komšiju, rođaka, prijatelja i putnika namernika da dočekaju čašicom šljivovice.
– Kada sam prvi put sela kraj kazana i založila vatru, moj Tomislav nije mogao čudom da se načudi. A kada su komšije pred veče došli na degustaciju, svi su mi čestitali i hvalili me. Za sve ove godine od kada sam u porodici Mišić, ispekla sam više od hiljadu kazana srpske rakije. Viki kaže da je dobra samo ona rakija šljivovica koja niz grlo sklizne, greje stomak i razgali sasvim ljudsku dušu. Ovu vrednu ženu zatekli smo na redovnom poslu. Pekla je lozovaču i šljivovicu svojoj rođaki Živadini iz Klenja koja je od 400 litara komine, kući odnela 80 litara ljute rakije od 22 gradi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.