Vlada Srbije do srede bi trebalo da zaseda i da zvanično odgovori Haškom tribunalu da li će dati garancije da Vojislav Šešelj izađe iz pritvora. Pred Vladom će na izjašnjavanje o tome formalno biti predlog Ministarstva pravde, pošto je Kancelarija za saradnju sa Tribunalom ukinuta. Ministarstvo će tehnički objediniti procenu MUP i BIA da li država može da ispoštuje ono što Hag traži kao uslove za Šešeljev izlazak iz pritvora.

Ovo je, prema nezvaničnim izvorima, procedura koja predstoji u Šešeljevom slučaju, i sudeći po tome, njegovog izlazak iz pritvora zavisiće, pre svega, od bezbednosne procene, odnosno od zaključka policije i BIA. Tribunal u zahtevu Ministarstvu pravde traži i da predstavnik Vlade, u slučaju odluke da bude pušten, dođe po Šešelja, i vrati ga nazad, kad bude zakazano izricanje presude. Iz Haga se zahteva i da Tribunal na svakih 14 dana bude izveštavan o „situaciji na terenu“, a Vlada treba i da odgovori da li može da organizuje kućni pritvor za Šešelja.

Sam Šešelj, kao i prethodnih 11 godina, od kada se u februaru 2003. dobrovoljno predao, odbija svaku saradnju sa Vladom Srbije i prihvatanje bilo kakvih uslova, tvrdeći da bi mu zabrana da medijski i politički nastupa ukinula građanska prava.

Rasim Ljajić, koji je već deset godina na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, podsetio je i da ga svojevremeno Šešelj nije primio kada mu je došao u posetu.

– Šešelj do sada nije imao direktnu komunikaciju ni sa kim iz Vlade Srbije. Imali smo korektnu saradnju s njegovim pravnim timom, ali je on odbijao bilo kakvu komunikaciju s vladom, sa bilo kim. Ja sam išao da ga posetim, kada je bio bolestan, ali nije hteo da me primi, ispričao je Ljajić za B92, ocenjujući i da je vreme da ode sa čela Saveta.

Ljajić je ocenio da je Šešeljev slučaj presedan po više osnova, a da se sa presedanima i dalje nastavlja. Prema njegovim rečima, država može da obezbedi zahteve Tribunala bez problema, ali Šešeljevo odbijanje da sarađuje jeste problem. Prema Ljajićevim rečima, Tribunal treba jasno da istakne koje su to mere koje bi Vlada Srbije trebalo da sprovede u vezi Šešelja, ali uzimajući u obzir njegovo odbijanje da sarađuje. Ljajić je dodao da jedino tako davanje garancija za Šešelja ne bi bilo obesmišljeno. Vlada Srbije obavezna je inače, po Zakonu o saradnji sa Tribunalom, da izda garancije haškom pritvoreniku koji se dobrovoljno predao, ali ukoliko ih zatraži njegova odbrana.

Izuzetak za Franka Simatovića

Postoji jedan poznat slučaj kada je država uskratila garancije za privremeni boravak na slobodi haškom optuženiku – u decembru 2011. nije odobreno Franku Simatoviću Frenkiju da poseti porodicu u Beogradu za novogodišnje praznike. Simatović je i pre i posle toga dobijao garancije i puštan je na privremenu slobodu, sve do prošlog maja kada je prvostepeno oslobođen optužbi. Prema objašnjenju Simatovićevih advokata, garancije su izostale jer BIA nije dala odgovarajuću bezbednosnu procenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari