Dugo se nije dogodilo da dva najveća srpska rivala Crvena zvezda i Partizan posle nekoliko kola u Jadranskoj ligi dele prvo mesto na tabeli. Ni najveći simpatizeri crveno-belih sa Malog Kalemegdana ne mogu se setiti kada je njihov klub poslednji put vezao nekoliko pobeda zaredom.

Očigledno je da ova generacija Zvezdinih košarkaša poseduje ogroman elan i želju da napreduje u svakom aspektu igre. Svetislav Pešićinsistira na velikoj agresivnosti u odbrani, brzoj tranziciji iz defanzive u napad, kao i na znatno boljoj postavci igrača kada se odigra neka od dogovorenih akcija. Još uvek su primetne oscilacije u igri. Često se dešava da crveno-beli slabije i sporije započnu utakmicu, nesigurnije organizuju napad kada protivnik postavi zonu ili da na presing reaguju ishitreno. Iako su to elementi igre koji će se u toku sezone sigurno popraviti, sve ljubitelje Crvene zvezde može da raduje odličan pristup košarkaša na svakoj utakmici. Vladimir Štimac, jedan od zapaženijih centara u dosadašnjem delu Jadranske lige, smatra da je najveći kvalitet njegovog tima veliki rad, drugarstvo i svest da rade sa vrhunskim stručnjakom Svetislavom Pešićem.

– Iako smo lošije ušli u mečprotiv Vojvodine, moram reći da je našoj slabijoj igri umnogome doprineo izvanredan procenat šuta za dva poena Novosađana. Kako je utakmica odmicala igrali smo znatno bolje i sigurnije u čemu je najveća zasluga trenera Pešića. Veoma sam srećan što smo pobedili. Srce mi je bilo puno po završetku meča. Hteo bih da istaknem da sam izuzetno zadovoljan kako radimo na treninzima. Momci su sjajni i uvek pružaju maksimum. Rezultat takvog pristupa obavezama je evidentan. Na svakoj utakmici neko drugi od saigrača dođe do izražaja. Pohvalio bih partiju Nemanje Bjelice. Rečje o košarkašu izuzetnih fizičkih predispozicija. Na svakom treningu daje sve od sebe što mu se polako vraća. Često određeni broj košarkaša ostaje posle treninga kako bi unapredio svoj individualan kvalitet u čemu nam mnogo pomažu trener Pešići njegovi saradnici čije savete upijamo – zaključio je centar Crvene zvezde.

Prošlogodišnji šampion Jadranske lige Partizan još uvek ne igra na nivou koji se od njega očekuje. Naime, i na meču sa Zadrom igrači Duška Vujoševića pokazali su velike oscilacije u igri. Trenutno, najveći problem crno-belih jeste u organizaciji napada, zbog čega Milenko Tepićsve češće preuzima ulogu plejmejkera. Zahvaljujući svojim individualnim kvalitetima, reprezentativac Srbije ume da napravi višak u napadu, takođe, leđnom tehnikom i dobrim pregledom igre, Tepićtrenutno dominira u timu srpskog šampiona. Neophodno je da Veličković, Veseli, Vitkovac i Miloševićpodignu nivo igre kako se ne bi dešavalo da napad u pojedinim momentima deluje anemično. Nedostaje još veća agresivnost pre svega na liniji dodavanja, što bi prošlogodišnjem osvajaču kupa Radivoja Koraća omogućilo više lakih poena.

 

Pešić nezadovoljan situacijom u klubu

Poznat po tome što obećano uvek ispuni, trener Crvene zvezde veoma je nezadovoljan trenutnom situacijom u klubu. Iako je bilo dogovoreno da se predsednik izabere do kraja septembra, odnosno početka oktobra, kako sada stvari stoje, rešenje se još uvek ne nazire. Naime, postoji ideja da doskorašnji predsednik Radne grupe, gospodin Slobodan Vučićević bude promovisan za prvog čoveka crveno-belih, a da njegov kolega iz privremenog tela Zoran Drakulićbude potpredsednik. Očigledno je da stavri ne idu željenim tokom, zbog čega je Svetislav Pešićbio poprilično iziritiran.

– Hoću javno da kažem da Zvezda nema ni upravu, ni predsednika. Jedino mi borba i zalaganje mojih igrača daje snagu da istrajem. Iz ovih stopa putujem za Beograd da se nađem sa Slobom Vučićevićem koji nije bio u Novom Sadu. Zvezda je jedini klub u Evropi koji nema rukovodstvo – izjavio je Pešić.

Bila bi velika šteta da se zbog finansija ovaj tim raspadne. Okupljeni su dobri igrači, momci koji žele da uče i napreduju. Očekuje se da barem jedan od njih u skorijoj budućnosti postane seniorski reprezentaticvac. da bi se taj cilj i ostvario, neophodno je da vrhunski stručnjak Svetislav Pešićostane u klubu. Pretpostavlja se da će uticajni ljudi i država naći interes da pomognu ne samo Zvezdi veći Partizanu, srpskom sedmostrukom uzastopnom šampionu.

 

Rezultati, tabela, parovi

Rezultati 4. kola: Partizan – Zadar 83:80, Vojvodina – Crvena zvezda 81:82, Split- FMP 68:64, Helios – Hemofarm 62:63, Krka – Olimpija 73:79, Cibona – Budućnost 84:73, Bosna – Zagreb 69:71. Tabela: Crvena zvezda 4-0, Partizan 4-0, Hemofarm 3-1, Zadar 3-1, Budućnost 3-1, Olimpija 2-2, Cibona 2-2, Split 2-2, FMP 1-3, Vojvodina 1-3, Krka 1-3, Zagreb 1-3, Bosna 1-3, Helios 1-3. Parovi 5.kola (25. oktobra): Zagreb – Partizan, Crvena zvezda – Split, Hemofarm – Krka, Zadar – Helios, Budućnost – Bosna, FMP – Cibona, Olimpija – Vojvodina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari