Srpski filantropski forum pozdravio formiranje zadužbine Miodraga Kostića „Palata nauke“ 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Srpski filantropski forum pozdravio je danas odluku o formiranju zadužbine Miodraga Kostića „Palata nauke“, u vrednosti od 25 miliona evra, i ocenio da je to najava drugog zlatnog doba zadužbinarstva u Srbiji, saopšteno je iz te humanitarne organizacije.

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je da ne postoji bilo kakva podsticajna poreska mera za dobročiniteljske akcije pojedinaca, donacije se i dalje oporezuju u punom iznosu PDV, a

posebno je neobjašnjivo odbijanje države da ukine PDV na hranu pred istekom roka trajanja.

Ovim se podstiče uništavanje hrane, jer je to za kompanije jeftinije od podele u humanitarne svrhe, čime bi se rešavao i deo problema siromaštva i smanjivali ekološki problemi koji nastaju prilikom nejnog uništavanja, naveo je Matić.

On je naglasio da su, ipak, Kostić i njegova kompanija MK grupa i bez društvenih priznanja i poreskih podsticaja povukli još jedan koristan potez – napravili su prvu veliku zadužbinu posle oko 100 godina nestanka iz naše istorije.

Zadužbina Kostića i MK grupe, koja je posvećena razvoju i popularizaciji nauke, nalaziće se u zgradi u Kralja Milana 11, u kojoj je donedavno bila AIK banka, a pre toga Alfa banka, Jubanka, Jugobanka, Jugoslovenska izvozna i kreditna banka.

Zgrada je izgrađena pre 99 godina kao sedište Jadransko-podunavske banke, a na njen 100. rođendan tu će se useliti 19 istraživačkih centara i laboratorija Elektrotehničkog fakulteta, koji godinama ima problema sa prostorom, iako je jedan od najvećih rasadnika izuzetnih stručnjaka, danas na vodećim mestima u domaćim i svetskim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari