Pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske izveli su u blizini granice dve zemlje, kod mesta Tovarnik, simulacije zajedničke akcije hvatanja ilegalnih migranata. U vežbama su učestvovali pripadnici graničnih policija Vukovarsko-sremske županije i Regionalnog centra Srbije prema Hrvatskoj.

U prvoj vežbi simuliran je pokušaj ilegalnog prelaska trojice migranata. Policajci su na terenu pokazali kako pripadnici dva MUP-a zajednički sprečavaju prelazak vozila sa migrantima iz jedne u drugu državu. U drugoj vežbi simuliran je pokušaj ilegalnog prelaska osobe u ukradenom vozilu. Pri tom je korišćena najmodernija oprema za kontrolu granice, termovizijski i drugi uređaji za kontrolu.

Izvođenju vežbi, izvedenih u simuliranim noćnim uslovima, prisustvovali su načelnik srpske Uprave granične policije Nenad Banovići načelnik hrvatske Uprave za granicu Nikola Milina, kao i predstavnici britanske ambasade u Zagrebu i Beogradu.

Hrvatska i srpska policija svakodnevno sarađuju u pokušaju sprečavanja ilegalnih migranata da pređu granicu. Rečje o projektu koji je počeo 2006, uz podršku Velike Britanije i Međunarodne organizacije za migracije. Policajci dve zemlje prošli su kroz zajedničku obuku u cilju sprečavanja svih oblika prekograničnog kriminala. Takođe, britanske ambasade u Zagrebu i Beogradu poklonile su srpskoj i hrvatskoj policiji opremu za nadgledanje granice u vrednosti od oko 125.000 funti. U tom periodu za 65 odsto smanjen je broj ilegalnih migranata, a za 35 odsto su povećane zaplene droge i cigareta. Prošle sedmice šest osoba je sprečeno da nelegalno pređu iz jedne u drugu državu, rekli su Banovići Milina novinarima.

Predstavnici britanske ambsade istakli su značaj kontrole državne granice u kontekstu članstva u EU i naveli da je, zahvaljujući dobroj saradnji, povećana zaplena cigareta za 35 odsto.

 

EU ohrabruje saradnju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačićučestvuje u Beču na konferenciji „Projekat EU o uspostavljanju jedinica za međunarodnu koordinaciju u sprovođenju zakona na području Jugoistočne Evrope“, saopšteno je iz Dačićevog kabineta. Na konferenciji učestvuju i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore. Cilj tog projekta EU, koji su inicirali Interpol i Europol, je poboljšanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari