Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bi već od septembra mogli da budu upućeni u mirovnu misiju Evropske unije u Somaliji. Državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Tanja Miščević objašnjava za Danas da je nakon zaključivanja dva sporazuma sa EU, preostala još procedura tehničkog dogovora u vezi sa upućivanjem pripadnika MO i VS u ovu mirovnu operaciju, „što se očekuje da će početkom septembra biti završeno“.


Prema njenim rečima, mirovnjaci iz Srbije su „potpuno spremni“ za prvu mirovnu misiju u okviru EU, tako da će biti upućeni u Somaliju odmah po dobijanju odgovora od EU, a najkasnije do kraja godine. Miščevićeva dodaje da će do kraja ove godine, kao što je i predviđeno, jedan štabni oficir iz Srbije započeti učešće i u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija na Bliskom istoku, kao i da će se od septembra povećati broj mirovnjaka iz Srbije u postojećim misijama.

– Do kraja godine treba da završimo i plan angažovanja pripadnika MO i VS u mirovnim operacijama za narednu godinu, koji ćemo na početku 2012. predstaviti Skupštini Srbije. U ovom trenutku se analiziraju potrebe misija u svetu i utvrđuju kapaciteti koje imamo – navodi Miščevićeva.

Pripadnici MO i VS trenutno su angažovani u misijama UN u Liberiji, Obali Slonovače, DR Kongo, Kipru i Libanu, na dužnostima vojnih posmatrača, štabnih oficira, članova patrole i u sanitetskim timovima. Interesovanje za učešće u mirovnim misijama, inače, veoma je veliko u odnosu na broj ljudi koji učestvuje u operacijama.

Major Goran Topalović, pripadnik Centra za mirovne operacije, kaže za Danas da je trenutno u misijama ukupno angažovano 27 osoba, dok je od 2002. do danas u mirovnim operacijama UN bilo 193 mirovnjaka iz Srbije, od kojih je 25 bilo angažovano više puta.

– Od 238 angažmana u misijama, žene su bile angažovane 29 puta, što predstavlja njihovu zastupljenost od skoro 13 odsto. Žene čine i polovinu sastava za evakuaciju pacijenata vazdušnim putem koji je planiran za upućivanje u DR Kongo u oktobru ove godine – objašnjava Topalović.

Prema njegovim rečima, u toku ove godine planirano je da se u mirovnim misijama angažuje do 175 pripadnika MO i VS, s tim da u planiranim misijama u okviru EU i na Bliskom istoku u okviru UN još nije počeo angažman. Kako navodi, predviđeno je da se u vojnu operaciju EU za obuku bezbednosnih snaga Somalije u Ugandi uputi sanitetski tim do pet osoba, a u operaciju pomorskih snaga EU u Somaliji dva pripadnika rečnih jedinica.

Na pitanje koje su najrizičnije misije u kojima su pripadnici iz Srbije učestvovali dosad, pripadnik Centra za mirovne operacije potpukovnik Zoran Nikolić kaže za naš list da svaka misija ima specifičnost i rizik koji se ne mogu međusobno porediti. Nikolić se, inače, nedavno vratio iz Libana gde je učestvovao u mirovnoj operaciji i smatra ovaj angažman „dragocenim iskustvom“.

– U Libanu nam je radno vreme bilo ceo dan, svaki dan u sedmici, izuzev odobrenog izlaska nedeljom popodne van baze radi posete pravoslavnim hramovima i crkvama. Međutim, i ta odobrenja za izlazak se utvrđuju u skladu sa situacijom. Svi smo bili smešteni u bazi zajedno sa mirovnjacima iz španskog kontigenta – objašnjava Nikolić.

S druge strane, on dodaje da za razliku od njih vojni posmatrači, na primer, u misijama nemaju obezbeđen smeštaj i hranu, već se sami moraju starati o tim pitanjima. Što se tiče plata učesnika mirovnih operacija, kako kaže, ne može se precizno reći koliko se zarađuje od učešća u misiji, jer je to promenljiva kategorija na koju utiče više kriterijuma. Međutim, Nikolić objašnjava da UN daju nadoknadu državi za učešće u misijama od 1.100 dolara po učesniku.

JNA u misijama od 1956. godine

Od 1956. do 1991. pripadnici nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) učestvovali su u šest misija UN, a reč je o Sinaju, Kongu, Jemenu, Iraku i Iranu, Namibiji i Angoli. Prema rečima Gorana Topalovića, najveće učešće bilo je na Sinaju gde je JNA učestvovala 11 godina sa više od 14.500 pripadnika. Što se tiče perioda od 2002, sem pet u kojima trenutno učestvuju, pripadnici iz Srbije završili su angažovanje u misijama u Istočnom Timoru, Burundiju, kao i u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari