"Srpski opstanak" inicirao postavljanje statue Olivera Ivanovića u punoj veličini u severnoj Mitrovici 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ inicirala je projekat izrade statue Olivera Ivanovića u prirodnoj veličini, piše Radio Kontakt plus.

Kako oni navode, troškovi izrade, transporta i poreza procenjeni su na 25.000 evra. Umetničko-vajarske radove izvodiće Miloš Komad,a statua bi trebalo da potom bude izrađena u livnici Ljubisavljević.
Novac će se sakupljati kroz donacije građana, zbog čega je Srpski opstanak otvorio namenske račune, a kako Srpski opstanak navodi, dobili su saglasnost porodice Ivanović za ovaj projekat.
„Planiramo da statua bude postavljena na mitrovičkom šetalištu, gde mu je i mesto, da i dalje bude među svojim građanima“, rekao je Aleksandar Arsenijević iz Srpskog opstanka, piše Radio Kontakt plus.
„Imamo veliku podršku građana, kako iz Mitrovice, tako i građana sa celog KiM, a ideja za to je pripala nama zato što se naša inicijativa upravo bori za slobodu svojih građana, a za šta se borio i Oliver Ivanović i kao takav bio bi statusni simbol u našem gradu, kao jedan tračak nade novoj slobodi“, dodao je Arsenijević.
Rok izrade statute je do devet meseci, a oni veruju da će biti postavljena do kraja godine, ukoliko ih, kako su rekli, u tome ne spreče administrativni problemi sa skupštinom opštine Severna Mitrovica.
„Očekujem da će grad izaći u susret našem projektu, to jest, odbornici, koji su do njegove smrti sedeli zajedno u istim skupštinskim klupama i bili njegove kolege. Mislim da grad ne bi smeo da nam ospori ovakav projekat“, naveo je Arsenijević.
Dodaje da će akciju sakupljanja novca organizovati putem društvenih mreža, zatim u samoj Kosovskoj Mitrovici, te da će se donacije sakupljati na transparentan način, kao i da je uveren da će građani Mitrovice u, kako je rekao, velikoj meri učestvovati.
Navodeći da su kao građanska inicijativa imali pravo da se pozovu na lik i delo Olivera Ivanovića i tokom predizborne kampanje, a da to nisu učinili, te da su se mnogi „okoristilo o ime i lik“ Ivanovića, ističu da je ovo nadpartijski projekat:
„Ovo je nadpartijski projekat, opštenarodni, za opšte dobro“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari