Srpski ornitolozi morali u Bugarsku da bi prstenovali beloglave supove 1Foto: Udruženje "Jadovnik" Prijepolje

Srpski ornitolozi prstenovali su dva beloglava supa sa GPS transmiterima,u Bugarskoj, u zaštićenom području Vračanski Balkan, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako su naveli, ta aktivnost je u okviru aktivnosti zaštite lešinara u Srbiji i njihovog povratka na Staru planinu.

„Zvuči paradoksalno da je obeležavanje beloglavih supova u Bugarskoj deo aktivnosti njihove zaštite u Srbiji. Nažalost, ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije bili su sprečeni da ovu akciju izvedu u Republici Srbiji zbog uslova Ministarstva zaštite životne sredine koje je nemoguće ispuniti, pa su beloglavi supovi uhvaćeni i bez ikakvih problema su im postavljeni GPS transmiteri u susednoj Bugarskoj, po mnogo strožim standardima Evopske Unije“, objasnio je Tibor Rekecki, ornitolog i saradnik DZPPS-a.

Praćenje dva beloglava supa GPS transmiterima uspostavljeno je zahvaljujući projektu Balkan Detox LIFE koji za cilj ima sprečavanje trovanja divljih životinja na Balkanu, gde su među najugroženijima upravo lešinari.

„Praćenjem njihovog kretanja možemo planirati naredne korake za vraćanje beloglavih supova na Staru planinu gde su nekada gnezdili, ali i za povratak crnog strvinara koji je kao gnezdarica u Srbiji iščezao pre 60-ak godina i viđa se samo u preletu“, objasnio je Slobodan Marković, ornitolog DZPPS-a.

Veštačka hranilišta širom Balkana, kao i projekti reintrodukcije u susednoj Bugarskoj, zaslužni su za povećanje populacije beloglavih supova i crnih strvinara, tvrde srpski ornitolozi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari