U čitankama za crnogorski jezik i književnost ostala je većina srpskih pisaca koji su bili zastupljeni i u prethodnim udžbenicima, rekao je lingvista i jedan od autora planova i programa za crnogorski jezik i književnost.


Aleksandar Čogurić. U čitankama su ostali Jefimija, Dositej, Sterija, Nušić, Domanović, Lazarević, Vojislav Ilić, Matavulj, Đura Jakšić, Branko Radičević, Laza Kostić, Dučić, Šantić, Dis, Rakić, Bora Stanković, Crnjanski, Andrić, Desanka Maksimović, Raičković…, naveo je Čogurić, prenosi list Pobjeda.

On je objasnio da su ti pisci svoje mesto obezbedili delima trajne literarne vrednosti, a ne pripadnošću određenom narodu. Čogurić je, međutim, kazao da „nema srpske istorije književnosti ili čitanke u kojoj ćete naći pisce crnogorske književnosti, jer za njih ne postoji crnogorska književnost“. Komentarišući ocene da je u Crnoj Gori na delu „progon“ srpskih pisaca, Čogurić je ocenio da takva tvrdnje „ne stoji“.

– Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što se u Srbiji Njegoš smatra ‘najvećim srpskim pesnikom’. Ako pođemo od toga, eto u udžbenicima još ‘srpskih’ pisaca, pa ne znam o kakvom je progonu reč – kazao je Čogurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari