Srpski policajci ređe koriste fizičku silu od kolega iz Slovenije i Hrvatske: Šta je pokazala analiza Strukovnog udruženja policije? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Strukovno udruženje policije (SUP) objavilo je danas analizu upotrebe policijskih sredstava prinude u Srbiji za 2023. godinu, prema kojoj postoje pozitivni trendovi u odgovornoj i proporcionalnoj primeni sile, uz značajno smanjenje upotrebe smrtonosnih sredstava.

Fizička sila korišćena je u 2023. godini u 1.923 slučaja, što znači da je primenjena u jednom slučaju na 3.430 stanovnika, dok je svaki policajac prosečno koristio manje od jednom godišnje, pokazuje analiza, prema kojoj je vatreno oružje korišćeno samo osam puta, navelo je SUP u saopštenju.

Kada se uporede ti podaci sa Slovenijom, koja je u poslednjem dostupnom izveštaju iz 2022. godine zabeležila 3.678 slučajeva upotrebe fizičke sile (jedan slučaj na približno 597 stanovnika), pokazuje se da Srbija beleži znatno nižu učestalost primene sile, što ukazuje na viši nivo obazrivosti i profesionalizma među policijskim službenicima u Srbiji.

U Sloveniji je, kako je navedeno, zabeleženo 84 slučaja korišćenja sprejeva sa nadražujućim sredstvom u 2022. godini, dok je u Srbiji u 2023. zabeleženo 16 takvih slučajeva.

Uporedni podaci sa Hrvatskom, koja je u poslednjem dostupnom izveštaju prijavila 3.132 upotrebe fizičke sile (jedan slučaj na 1.215 stanovnika), pokazuju da je upotreba sile u Srbiji tri puta ređa.

Prema navodima Strukovnog udruženja policije, povećanje upotrebe nesmrtonosnih sredstava, poput službenih palica i sprejeva, kao i stabilan broj intervencija sa upotrebom lisica, odražava fokus policije Srbije na primenu kontrolisanih i preventivnih metoda.

Upotreba lisica, sa 33.986 slučajeva, pokazuje visok stepen kontrole i efikasnog reagovanja bez potrebe za ozbiljnijom fizičkom prinudom, istaknuto je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari