Rebeka i Džon Braun iz Vukagena krstarili su prošle godine drumovima Ilinoisa, tražeći dobar provod. Pored puta, negde oko Lejk Foresta spazili su znak „Ukus Srbije“. Svratili su i oduševili se, zbog čega su ovog vikenda, po drugi put, posetili festival lokalne srpske zajednice na severu američke savezne države, piše „Lejk Kounti Njuz San“, lokalno izdanje „Čikago San Tajmsa“.


– Jela čije nazive teško mogu da izgovorim, veoma su ukusna, naročito mi se dopada srpska kobasica – „požalio“ se Džon novinarki. Ipak, hit među nekoliko stotina Srba i njihovih prijatelja bili su jagnjetina i svinjetina. Na ražnju je ispečeno 31 jagnje i 15 svinja. Organizatorka Sofija Skalzati kaže da se jagnjetina najbolje prodavala, uz opasku da su grla gajena tradicionalno. Prodato: 680 kilograma.

„Ukus Srbije“, festival srpske hrane i običaja održava se od 2005. i glavni je izvor prihoda srpske Crkve svetog Vasilija Ostroškog. Sveštenik Đuro Krošnjar održao je predavanje o načinu sklapanja braka u Pravoslavlju, kako mladenci nose krune kao budući kralj i kraljica svog domaćinstva, što je bilo zanimljivo Amerikancima koji baš i ne razaznaju šta je i gde se nalazi Srbija.

– Ne znam koliko Amerikanci poznaju sibirsku kulturu, a trebalo bi. Ljudi sjajni, veoma gostoljubivi – rekao je Džon Braun novinarki koja očigledno ni sama prilikom pisanja teksta nije uočila razliku između Srbije i Sibira, pošto se na engleskom ove reči izgovaraju na sličan način. Nije se najbolje snašla ni prilikom pisanja imena srpskih specijaliteta.

Crkva svetog Vasilija Ostroškog okuplja oko 80 familija iz Lejk Kauntija i još dva okruga na severu Ilinoisa. Reč je uglavnom o imigrantima prve generacije. Lejk Kaunti je, inače, prema popisu iz 2000, 31. na listi okruga SAD po visini prihoda po glavi stanovnika. Ima oko 700.000 stanovnika i spada u šire prigradsko područje Čikaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari