Završna klupska košarkaška smotra u najelitnijem takmičenju počeće večeras polufinalnim susretima. Umivena hala „Sinan Erdem“ u Istanbulu ugostiće krem i šlag evropske košarke. Na parket će prvo izaći ruski tim snova CSKA i Panatinaikos, zvanični šampion Evrope (17.00, Sportklub), a zatim košarkaši Barselone i Olimpijakosa (20.00, Sportklub). Iako bez naših klubova, u epicentru spektakla biće i srpski igrači, a naročito treneri. Sva četiri tima imaće u svojim redovima i srpske protagoniste. Najveći među njima svakako je Željko Obradović, arhitekta atinskog čuda, koji će u Istanbulu pokušati da se domogne devete zvezdice, a ukupno šeste sa Panatinaikosom.


– Kažu da je iskustvo sa fajnal-fora na našoj strani. Nadam se da će to biti jedan od važnijih elemenata u polufinalu. Sastajemo se sa timom koji je odlično vođen sa klupe. Igraju izvanredno, poseduju vrhunske košarkaše podređene kolektivu i zaista će biti preteško savladati ih. Moraćemo da odigramo perfektno kako bismo se našli u finalu – jasan je srpski stručnjak.

Na suprotnoj strani naći će se moskovska košarkaška velesila. U sazvežđu ruskih zvezda Kirilenka, Hrijape (čiji je nastup neizvestan zbog povrede), Voronceviča, Šveda, vodilje su srpski asovi Nenad Krstić i Miloš Teodosić. Popularnom Krletu ovo će biti debi, a Teu treće učešće na fajnal-foru. CSKA slovi za prvog favorita na turniru, potpuno opravdano budući da u sastavu imaju fantastične igrače. Nalaze se u dobroj formi, fino su popunjeni na svim pozicijama i imaju pristojan broj košarkaša u rotaciji.

– Bez obzira na dosadašnje rezultate za mene će ova sezona biti uspešna tek ukoliko osvojimo Evroligu. Sve osim titule smatraću neuspehom. Možda moje rečenice deluju malo prepotentno, međutim vodim se kvalitetom, sposobnostima igrača i timskom hemijom koja je jaka i sveprisutna – postavio je standarde Nenad Krstić od kojih ne želi da odstupi.

Barselona je u Istanbul doputovala na dobrim talasima. Rezervisali su pol poziciju uoči početka domaćeg plej-ofa. Važe za tim izuzetne defanzive. Podatak da su u stanju da vrhunski tim limitiraju na šezdesetak poena ukazuje na fizičke sposobnosti, želju i kvalitet katalonskog tima. Zvezda je Navaro, šuterska mašina koju podmazuju sa spoljnih pozicija Marselinjo, Eidson, Mikel i Ingels, dok pod košem caruju Lorbek, N Dong, Valas, Vaskez potpomognuti našim Perovićem.

– Fokusirani smo na polufinalni meč sa Olimpijakosom. Atinjani su jak tim, veoma nezgodan. Svesni smo pritiska, očekivanja naših navijača. Mislim da će nam konzistentna igra u toku sezone pomoći da na fajnal-foru odigramo na visokom nivou – istakao je Erazem Lorbek, najveća uzdanica Ćavija Paskvala pod košem.

Olimpijakos je u postojećoj konkurenciji možda najslabija karika, međutim crveno-beli su u toku sezone dokazali da favorit na papiru može biti samo senka njihovog nastupa. Atinjani igraju brzo, dosta kreativno. Forsiraju igru dva na dva, dominiraju u skoku zahvaljujući fantastičnom osećaju Antića i odrazu Hajnsa. Mada igraju sa dve četvorke pod košem, bez klasičnog centra, nemaju problema u unutrašnjoj igri.

– Plasmanom na fajnal-for napravili smo dobar rezultat. Nemamo razloga da se pribojavamo rivala u borbi za finale. Naprotiv, moramo da nametnemo naš stil i da pritisnemo Barselonu. Imamo odličnu timsku hemiju, željni smo dokazivanja i mislim da ćemo dosta toga reći u Istanbulu – istakao je Dušan Ivković, jedini strateg koji je Olimpijakos odveo na pijedestal Evrolige.

Repriza 2009. godine

Na fajnal-foru 2009. godine učestvovali su isti timovi, s tim što su se u polufinalu sastali Panatinaikos i Olimpijakos (84:82), odnosno CSKA i Barselona (82:78), dok je u finalu slavio PAO pobedivši Moskovljane (73:71). Žordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige uveren je da će u Istanbulu sve proći u najboljem redu i da će biti sprečeni eventualni sukobi navijača Panatinaikosa i Olimpijakosa, što nije bio slučaj u Berlinu.

Obradović na raskrsnici

Pritisnut brojnim pitanjima na istu temu Željko Obradović je nevoljno najavio mogućnost rastanka sa PAO na kraju sezone.

– Osećam da će ovo biti moj poslednji fajnal-for na klupi Panatinaikosa – zabrinuto je konstatovao Obradović, indirektno potvrdivši informacije da će klub sledeće sezone smanjiti budžet sa 30 na svega nekih šest ili sedam miliona evra, ukoliko braća Janakopulos ne pronađu novog vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari