U Velikom Gradištu prošlog četvrtka boravio je ambasador Turske, Mehmet Kemal Bazaj, radi dogovora oko obnove Ramske tvrđave, koju je turska vojska podigla 1483. godine, za vreme sultana bajazita Drugog.

Zajedno sa ambasadorom, sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstava finansija i kulture i Kancelarije za održivi razvoj, kao i čelnici Republičkog i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Prema ranije postignutom dogovoru, u obnovu Ramske tvrđave Republika Turska uložiće milion evra, preko svoje agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj «Tika». Preostali deo od 500.000 evra, obezbediće se iz budžeta Srbije i opštine Veliko Gradište.

Projekat obnove Ramske tvrđave je veoma značajan, jer će omogućiti pristup jednom od najvažnijih turističkih objekata i ponude istočne Srbije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija zadužen za turizam Goran Petković.

– Ministarstvo finansija i privrede je već bilo angažovano na revitalizaciji Lepenskog Vira i izgradnji vizitorskog centra na Viminacijumu. Sada je u pripremi realizacija projekta Golubačke tvrđave i onda bi se kao pravi zaokruženi proizvod ovog kraja pojavila i revitalizovana i sređena Ramska tvrđava- rekao je Petković.

On je dodao da će Ministarstvo finansija i privrede vrlo rado učestvovati u ovom projektu, pružajući kako finansijsku podršku tako i podršku u izradi dokumentacije, a kasnije i u realizaciji važnih turističkih sadržaja, pristupa, parkinga i svih ostalih stvari koje su potrebne da bi se jedan turistički objekat komercijalizovao i komforno, civilizovano primio posetioce.

Turski ambasador u Srbiji, Mehmet Kemal Bozaj, izjavio je nakon sastanka da je revitalizacija Ramske tvrđave veoma važna i za Srbiju i za Tursku jer predstavlja deo njihovog istorijskog nasleđa.

On je rekao da će pružiti punu podršku kako bi ovu tvrđavu revitalizovali i učinili poznatijom svetskoj javnosti.

– Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, pre dva meseca dogovorio je sa predsednikom Turske unapređenje saradnje između naše dve zemlje. Jedan od koraka ka takvom unapređenju upravo će biti obnova Ramske tvrđave, što će biti doprios kulturi i turizmu ne samo za naše dve zemlje, već i za celu svetsku kulturnu baštinu – izjavio je ambasador Turske, Mehmet Kemal Bozaj. On je dodao da je prijatno iznenađen brojem učesnika na ovom sastanku, jer mu je prisustvovalo preko 20 predstavnika države i lokalne samouprave. Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da se ove godine u Ramskoj tvrđavi postavi kompletna rasveta, što će biti prvi korak u sklopu njene rekonstrukcije.

– Planiramo da tokom tekuće godine uvedemo rasvetu i uradimo sve neophodne projekte, kako bi naredne godine krenuli konkretni radovi na obnovi Ramske tvrđave – najavio je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, koja je jedan od realizatora projekta rekonstrukcije. Prema idejnom projektu, koji su izradili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, radovi će obuhvatiti obnovu bedema i pet kula, kao i objekte van tvrđave, tursko kupatilo «amam» i stari karavansaraj. Uporedo sa radovima na rekonstrukciji srednjovekovnog utvrđenja, odvijaće se i arheološka iskopavanja, koja će se sprovoditi u tri faze.

Projekat dug tri godine

Učešće u obnovi Ramske tvrđave,Turska je najavila još pre tri godine, jer se radi o utvrđenju koje je podigla turska vojska, radi osvajanja Panonije. Pre Ramske, najpre će biti obnovljena Golubačka tvrđava, koja predstavlja jedan od ukupno sedam srednjovekovnih utvrđenja na obali Dunava u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari