SRS: Štrajk pojedinih sindikata prosvetnih radnika organizovala prozapadna opozicija 1foto: R.Z./ATAImages

Zarade prosvetnih radnika, zbog njihovog značaja u društvu, treba upoređivati sa prosekom plata zaposlenih sa visokom stručnom spremom, ocenio je danas potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović ali i upozorio da je nedavni štrajk dela prosvetnih sindikata „organizovala prozapadna opozicija“.

Damjanović je na konferenciji za novinare u prostorijama SRS u Zemunu ocenio je da je dobro što je Vlada Srbije najavila izmene Krivičnog zakona koje podrazumevaju da prosvetni radnici dobiju status službenih lica.

„Ono što nije dobro i što je očigledno, po informacijama koje mi imamo sa terena, a vi znate da smo mi srpski radikali uvek najbolje informisani, jeste da je štrajk određenih sindikata prosvetnih radnika zapravo organizovan od strane prozapadne opozicije“, naveo je Damjanović.

Ocenio je da je „srozavanje ugleda“ prosvetnih radnika u Srbiji počelo „pre skoro četvrt veka nakaradnom reformom (tadašnjeg ministra prosvete) Gaše Kneževića.

„Problem obrazovnog sistema koji već dugi niz godina nije rešen, odnosi se na vraćanje štampanja udžbenika u Zavod za izdavanje udžbenika, koji je pod kontrolom države. Drugi problem na koji smo od početka ukazivali da će srozati
akademsko zvanje, ali i znanje budućih završenih diplomaca i akademskih radnika, jeste bolonjski sistem“, dodao je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari