Politika: Srušena još jedna arhitektonski vredna vila na Vračaru 1Foto: Zlatko Knežević

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda od kraja decembra do danas nije upisao celinu „Istočni Vračar“ u registar kulturnih dobara, što je rezultiralo rešenjem u korist investitora o rušenju još jedne arhitektonski vredne vile u najmanjoj beogradskoj opštini, piše današnja „Politika“.

Radi se o vili u Ulici Nikolaja Krasnova 4, koja je do 25. decembra prošle godine bila pod zaštitom kao deo prostorne kulturno-istorijske celine „Istočni Vračar“.

U Zavodu za zaštitu spomenika za „Politiku“ su rekli da rade na tome da vila, koja je od 1997. bila pod „prethodnom zaštitom“, bude zaštićena i nadalje, i da se nadaju da će se to desiti sledeće godine.

Sa druge strane, Odeljenje za građevinske poslove i komunalne poslove opštine Vračar izdalo je rešenje o rušenju investitoru, kompaniji LR Fruit iz Beograda, koja je iskoristila pravni vakuum i bez kršenja zakona obezbedila rešenje o rušenju, s obzirom na to da zaštita ambijentalne celine još nije upisana u registar kulturnih dobara, piše Politika.

„Loša praksa nestajanja vračarskih porodičnih kuća se nastavlja, i u ovom primeru sve je već gotovo jer investitor očigledno ima sve papire da ukloni taj objekat“, rekao je za „Politiku“ predsednik Društva za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari