Politika: Srušena još jedna arhitektonski vredna vila na Vračaru

Ostavite komentar


  1. Kulturna dobra se proglasavaju odlukom vlade koja se objavljuje u sluzbenom listu. To sto zavod nije upisao celinu u regitarkulturnih dobara ne stavlja odluku vlade van snage. U tom smislu, sluzba urbanizma ne bi smela da se „pravi“ da je neobavestena. Morala je pre donosenja resenja o rusenju da zatrazi saglasnost zavoda za zastitu spomebika kulture. U odgovoru zavod bi naveo da je celina pod zastitom, u kom statusu je konkretan objekat i parcela i dao bi dokaz o proglasenju.

  2. Treba zidari male kuće po obodu Vračara i Dorćola i na taj način zaštititi vredne vile, sve drugo je borba protiv vetrenjača. Samo prizemnice i videćete kako investitori beže glavom bez obzira, video sam lično u Lihtenštajnu i Švicarskoj gde sam imao priliku boraviti

  3. Sva kulturna i arheoloska bogatstva porusismo i zatrpasmo zarad nekoliko dinara. Ovakve dusevne bede nema nigde.

  4. Daj ne sprdajte se sa zakonom. Kada se jednom objekat stavi pod zaštitu zbog nekog bitnog značaja za grad ta zaštita je starija od svih naknadnih mutljavina.

  5. Poenta bi bila da Zavod i Sekretarijat zahtevaju da novi objekti budu projektovani i izvedeni sa “ preuzetim elementima “ starog objekta ; Da na ovaj način , “ stari ( delimično zaštićeni ) objekat “ nastavi “ da živi “ kao novogradnja . O tome neka odlučuje stručna komisija ( profesori , istoričari umetnosti , zaposleni u Zavodu ) , tako bi imali i staro i novo . Ovakav trošak bi mogli podneti investitori , a sa druge strane – ne bi se gušila i stopirala neophodna gradnja .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.