Srušena kuća Mileve Marić Anštajn u Rumi: Gradiće se novi objekat, pokrajinska sekretarka kaže da obnova nije bila moguća 1Foto: Opština Ruma

U Rumi je srušena kuća u kojoj je nekada stanovala naučnica Mileva Marić Anštajn, a na njenom mestu gradiće se nova spomen-kuća.

Krajem februara najavljena je obnova ove kuće u Železničkoj ulici broj 38, koju je Opština Ruma dobila na poklon od privatnog vlasnika sa željom da tu napravi „Spomen kuću Mileve Marić – Ajnštajn“.

Kuća treba da sadrži galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

Međutim, teška mehanizacija je ovih dana objekat poravnala sa zemljom što je odmah pokrenulo raspravu, barem na društvenim mrežama, da li je baš moralo da se ruši do temelja.

Nova sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vlade Vojvodine i doskorašnja predsedica opštinе Ruma, Alеksandra Ćirić Bošković, na društvenim mrežama je objasnila da drugog rešenja nije bilo.

– Objеkat sе nijе nalazio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomеnika kulturе i sa tе stranе nijе postojala sporna situacija oko odlukе o svеobuhvatnoj rеkonstrukciji. Kuća jе potpuno uklonjеna i bićе podignut nova, u fazama i u skladu sa vrеmеnom i еvociranjеm pеrioda života i boravka porodicе Marić. Plan jе da narеdnе godinе, kada obеlеžavamo 150 godina od rođеnja Milеvе Marić Ajnštajn, njеna spomеn-kuća otvori vrata i dočеka prvе posеtiocе – napisala je ona.

Struka je utvrdila, kako ističe, da je objekat u izuzеtno trošnom stanju i da se nе možе obnoviti.

Istorijska vrednost kuće je neosporna, ali zbog činjenice da se kuća nalazila u privatnom vlasništvu, opština nije mogla da preduzme korake ka njenoj obnovi.

Ćirić Bošković se ranije zahvalila vlasnicima kuće što su odlučili da objekat poklone opštini, te dodala da će „ovaj nesebičan gest omogućiti da renoviraju kuću i pretvore je u centar kulture koji će biti na ponos svima“.

Kako je nastavila, kuća će postati mesto gde će svi moći da se dive nasleđu Mileve Marić Ajnštajn i njenog brata, Miloša Marića, takođe izuzetnog naučnika.

Projekat obnove kuće Mileve Marić Ajnštajn u Rumi, delom se finasira i preko konkursa Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“.

Mileva Marić, rođena je u Titelu 1875. godine, a porodica Marić se 1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu. Porodica Marić živela u Rumi 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari