Na obalama Zavojskog jezera u parku prirode „Stara planina“ juče je u akciji Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje srušeno pet preostalih bespravno izgrađenih objekata na lokaciji „Vidikovac“.

Srušeni su objekti koji su građeni od čvrste građe i iznad kote 620, a rušenje je nadzirao republički građevinski inspektor Dragan Đorđević.

On novinarima nije davao izjave jer, kako je rekao, „za to nije bio ovlašćen“, ali smo uspeli da saznamo da na obalama Zavojskog jezera ima još petnaestak daščara i manjih objekata koji će takođe biti uklonjeni najverovatnije sredinom jula.

Rušenju su prisustvovali i pojedini vlasnici spornih objekata i njihov pravni zastupnik Dragan Todorović.

– U decembru prošle godine Vrhovnom sudu smo podneli tužbu za sprovođenje zakonitog postupka u upravnom postupku rušenja i za otklanjanje svih nedostataka u toku postupka. Očigledno je da je neko odlučio da je državi isplativije da obešteti sve ove vlasnike koji su podigli objekte na svom zemljištu i iznad kote 620. U elaboratu HE „Pirot“ na osnovu kojeg je podneta prijava za uklanjanje bespravno podignutih objekata obuhvaćeno je i zemljište koje nije u vlasništvu hidroelektrane, već u vlasništvu petorice vlasnika – rekao je Todorović.

Vlasnici tih srušenih objekata su Goran Nikolić, Jovan Lalić, Zoran Stanković, Gradimir Denčić i Kosta Rangelov. Oni su nam rekli da su dobijali rešenja o rušenju, ali ne i konačan zaključak o izvršenju. Od države će, kako najavljuju, tražiti obeštećenje za srušene objekte.

Podsećamo da je akcija ovog ministarstva na prostoru oko Zavojskog jezera počela prošle godine. Na tom prostoru je bilo evidentirano 225 objekata za rušenje. Pojedini vlasnici su te objekte sami uklonili, a ostali su i srušeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari