U okolini sela Mrčajevci juče se oko 12.30 časova, prilikom probnog leta, srušio avion Vojske Srbije. Pilot major Ivan Pantić iz 98. vazduhoplovne brigade iz Kraljeva, koji je upravljao avionom tipa J-22 „Orao“, nije povređen u ovoj nesreći, jer je uspeo da se katapultira.

„Major Pantić je juče prevezen na Vojnomedicinsku akademiju radi kontrolnog pregleda, njegovo zdravstveno stanje je stabilno, svestan je, komunikativan i bez vidljivih povreda“, navode u Ministarstvu odbrane. Takođe, oni naglašavaju da je komandant 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije formirao komisiju koja će ispitati uzroke pada aviona.

Inače, avion „orao“ je projektovan u Vazduhoplovno-tehničkom institutu (VTI) u Žarkovu i u ratnim sukobima devedesetih godina bio je okosnica lovačko-bombarderske avijacije tadašnje Jugoslavije.

Hronologija: Šesti pad u pet godina

Maj 2008 – Vojni avion „orao“ srušio se u Barandi kod Zrenjanina. Pilot major Tomas Janik spasao se iskakanjem iz aviona.

Septembar 2008 – Avion Vojske Srbije „supergaleb G-4“ pao je na batajničkom aerodromu. Nesreća se dogodila tokom priprema za aeromiting, kada je poginuo pilot Ištvan Kanas.

Jul 2009 – Vojni avion MIG 29 pao u blizini batajničkog vojnog aerodroma. Poginuli pilot Rade Ranđelović i vojnik Milan Ulemek.

Jun 2010 – Avion Vojske Srbije „orao“ srušio se u Gružansko jezero, pilot se spasio katapultiranjem.

Septembar 2012 – Vojni avion „V-54 Lasta“ srušio u Novoj Pazovi, poginuo pilot Goran Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari