Italijanski sud je suspendovao dozvolu za rad bivšem kapetanu SS divizije Eriku Pribkeu (93), koji je osuđen na doživotni zatvor, nakon žestoke kritike jevrejske zajednice, javljaju agencije. Pribke je u ponedeljak ujutru na skuteru otišao u kancelariju svog advokata gde je trebalo da radi kao prevodilac, zbog čega su protestovali pripadnici jevrejske zajednice.

Italijanski sud je suspendovao dozvolu za rad bivšem kapetanu SS divizije Eriku Pribkeu (93), koji je osuđen na doživotni zatvor, nakon žestoke kritike jevrejske zajednice, javljaju agencije. Pribke je u ponedeljak ujutru na skuteru otišao u kancelariju svog advokata gde je trebalo da radi kao prevodilac, zbog čega su protestovali pripadnici jevrejske zajednice. On je zato bio primoran da se u ponedeljak pod policijskom pratnjom vrati u kuću u kojoj izdržava kaznu. Vojni sudija je izjavio da Pribke nije obavestio sud, kao što je to trebalo da učini, o radnom vremenu i načinu odlaska u advokatsku kancelariju.
Pribkeov advokat smatra da je reč o izgovoru. „Sudije su podlegle pritisku ulice i politike moći“, rekao je advokat agenciji Frans pres. Vojni sud je 1998. osudio Pribkea na doživotnu robiju zbog masakra 335 muškaraca i dečaka u jami Ardeatine u blizini Rima tokom Drugog svetskog rata, nakon što ga je Argentina 1995. godine isporučila Italiji. Pribke je od 1999. u kućnom pritvoru iz zdravstvenih razloga, a nedavno mu je odobren izlazak iz kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari