SSP: Digitalni portal za životnu sredinu je naprednjačka fasada za prikrivanje zagađenja 1foto Aleksandar Roknić Danas

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Zrenjanina Sonja Pernat rekla je da najava uvođenja javnog digitalnog portala za praćenje parametara životne sredine nije nikakva inovacija, kako je predstavila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, već je „naprednjačka tehnologija“ za prikrivanje zagađenja.

„Možda ne znaju svi da ovo nije nikakva inovacija, niti naučna tvorevina, jer su javni digitalni portali o životnoj sredini postojali još pre 15 godina, ali zato svi znamo da javne institucije danas služe interesima samo jednog čoveka, a ključni resursi su pod kontrolom stranih korporacija, te je jasno da je reč samo o još jednoj političkoj manipulaciji“, rekla je Pernat, a saopštila ta stranka.

Dodala je da je još gore to što vlast govori o naprednoj tehnologiji i brizi za ekologiju, a u stvarnosti nije obezbeđena ni osnovna zaštita životne sredine.

U Srbiji se, kako je rekla, trenutno prečišćava manje od 15 odsto otpadnih voda, a kanalizaciona mreža pokriva tek 56 odsto stanovništva, što je najmanje u Evropi.

Projekat „Čista Srbija“ sprovode, istakla je Pernat, kineske firme koje, ne samo da nemaju nikakvo iskustvo u prečišćavanju otpadnih voda, nego su upravo kineske kompanije u Srbiji odgovorne za značajnu ekološku degradaciju.

„Bez odgovarajućih postrojenja i strogog inspekcijskog nadzora, bez jednake primene zakona za sve, umesto selektivne kao sada i kompanija-belih medveda poput kineskih za koje zakoni Srbije ne važe, digitalni portal i aplikacija će samo prikrivati stvarno stanje i služiti kao politička fasada režima koji favorizuje moćne elite, zanemarujući dobrobit sopstvenih građana“, rekla je Pernat, koja je i poslanica u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari