SSP: Kikindska "ispravna" česmovača retroaktivno ispala neispravna za piće 1foto EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Poslanica Stranke slobode i pravde (SPP) u Skupštini Vojvodine Tanja Race izjavila je danas da se agonija s pijaćom vodom u Kikindi nastavlja, iako je, posle duže od 20 godina, ovaj problem trebalo da bude rešen proletos, otvaranjem nove fabrike vode.

Race je u pisanoj izjavi rekla da je sada „ispravna“ voda sa česme iz gradskog vodovoda „retroaktivno ispala neispravna za piće“.

„Posle dugog niza godina, sredinom jula, kao bomba je odjeknula vest da je kikindska voda iz nove fabrike ispravna za piće. Kada to izjave v.d. direktor JP Kikinda Čedo Gvero i Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje, ne bi trebalo da bude sumnje da su te tvrdnje istinite. Međutim, Kikinđanke i Kikinđani mogli su sami da procene da li će da veruju njihovim rečima ili svojim čulima, jer – suprotno svemu što znamo o vodi – kikindska česmovača i dalje je imala i boju, i ukus i miris“, rekla je ona.

Race je kazala da je danas Zavod za javno zdravlje Kikinda izdao saopštenje da „voda uzorkovana u istom tom julu nije bila ni fizičko-hemijski, a ni mikrobiološki ispravna“.

„U saopštenju se čak navodi da sa aspekta Svetske zdravstvene organizacije ispravnost uzoraka u gradu nije zadovoljavajuća“, kazala je Race.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari