SSP: Najmlađi zavisnik od kocke u Srbiji ima osam godina 1Foto: Investitor

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je Srbija „zemlja kocke i klađenja“ i da u njoj ima više kladionica i kockarnica od škola.

Predsednica odbora za obrazovanje SSP-a Nataša Zečević u pisanoj izjavi navela je da u Kačarevu kod Pančeva postoji jedna osnovna škola, a četiri kladionice, da u Beogradu u Prvomajskoj ulici ima „neverovatnih“ 17 kladionica, dok je sadašnji premijer, a nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, „iza sebe ostavio jedno uplatno mesto na 125 stanovnika“.

„Ne samo broj, već i agresivna kampanja koja zove na igru i obećava lak dobitak, suprotstavljena je ideji obrazovanja u kojoj za uspeh treba učiti. Naprednjake ovo ne interesuje. Za njih je pripadnost stranci važnija od znanja“, dodala je ona.

Zečević je kazala da je u takvom društvu moguće da kladionice koje krše zakon, ugrožavaju zdravlje i zarađuju na muci i suzama, budu partner države, pa da su lekari Hitne pomoći u Pančevu na svojim uniformama koje im je poklonila kladionica nosili njihovu reklamu.

„Oni su ti koji doniraju medicinske aparate, sponzorišu kulturne manifestacije i sređuju sportska igrališta, koristeći svaki milimetar prostora da pozovu mlade na, kako oni to kažu, igru. Ta igra dovodi do sve većeg broja zavisnika, a najmlađi zabeleženi ima samo osam godina“, ocenila je ona.

Dodala je da SSP još od osnivanja zahteva da se zabrani reklamiranje kladionica i kockarnica u školskim dvorištima i na sportskim i dečijim igralištima, uklone neonske i led reklame, na svakom ulazu i izlogu kladionice vidljivo postavi obaveštenje da je maloletnicima zabranjeno učestvovanje u igrama na sreću i zatvore sve kladionice koje su na manje od 200 metara od škole, kako zakon nalaže.

„Ove mere nisu kraj već početak velike reforme koja treba da obezbedi transformaciju društva zvanja i lake zarade, u društvo znanja i normalnog života koje građani zaslužuju“, ocenila je Zečević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari