SSP: Park kod užičke biblioteke urediti za kulturne sadržaje 1Narodna biblioteka Užice: Foto: N. Kovačević

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) zatražio je od užičke vlasti da uredi park ispred Narodne biblioteke u tom gradu i da ga nameni za kutlurne sadržaje i razvojne planove te ustanove.

Za taj park, poznat kao „Kec bar“, navode da je „pretvoren u ruglo i sramotu grada, a s relativno minimalnim ulaganjima lokalna samouprava može da ga stavi u funkciju, zadovoljavanja kulturnih potreba građana i razvojih planova biblioteke“.

„Park se decenijama ne održava adekvatno. Prostor je zamračen, bez nadzora i prolaznog je karaktera, pa je noću postao mesto okupljanja i vandalizma“.

„Zaposleni i građani, u jutarnjim časovima, redovno zatiču smeće, razbijene prozore biblioteke, razbijene flaše i izvađene i polomljene mermerne ploče kojima je popločan prilaz, a mural je preprskan navijačkim grafitima i fekalijama na našu najveću sramotu“, navodi užički odbor SSP-a.

Taj odbor dodaje da „park treba urediti, postaviti jaču i efikasniju rasvetu, zaposliti noćnog čuvara, ograditi prostor i zatvarati ga u noćnim časovima“.

„Smatramo da bi ovu inicijativu od javnog značaja pozdravili svi građani Užica, bez obzira na političku pripadnost. Neiskorišćeni i zapušteni prostor u samom centru, konačno bi bio uređen i stavljen u korisnu i kulturnu namenu sa minimalnim ulaganjima“, ističe taj odbor.

„Za to su“, poručuje SSP, „potrebni samo ideja, dobra volja i svest o javnom interesu, sve ono što SNS kadrovima nedostaje“.

Uspešna ustanova

Uz navode da je Narodna biblioteka osnovana 1859. godine, da ima 8.030 korisnika u gradu sa 63.702 stanovnika, te da je „uspešna i omiljena institucija u gradu, SSP ocenjuje da je to „možda i jedina ustanova u Užicu koju vlast SNS nije uspela da uruši“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari