SSP: Podrška "belom štrajku" 1Foto: N. Kovačević

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) u Skupštini Vojvodine Gabriela Visinger izjavila je danas da ta stranka podržava odluku Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije da 2. septembra počne „beli štrajk“ jer vlast nije preduzela ništa protiv nasilja nad nastavnicima i zaposlenima u obrazovanju.

Kako je objasnila, taj vid protesta podrazumeva da se do 11. oktobra ocene ne bi upisivale u es dnevnik, a ukoliko zahtevi ni do tada ne budu usvojeni, svi učenici će dobiti ocene odličan 5, što će biti i jedine zaključne ocene na polugodištu.

„Smatramo da je ova akcija nužna samoodbrana nastavnika dok ih propisi i nadležne institucije ne zaštite na adekvatan način“, ocenila je Visinger.

Ona je podsetila na to da su 2022. godine Vladi Srbije predstavljeni zahtevi, među kojima i izmena Krivičnog zakonika, odnosno pooštravanje odgovornosti za napad na zaposlene u obrazovanju, koji bi se tretirao kao napad na službeno lice.

Takođe, po ugledu na većinu država Evropske unije, predloženo je da se ukine mogućnost neograničenog broja anonimnih prijava inspekcijama protiv nastavnika, jer je to svojevrsni pritisak na njih.

„Podršku pružamo borbi za škole u kojima će se ozbiljno i odgovorno raditi, učenici biti adekvatno ocenjeni, a nastavnici plaćeni i sistemski zaštićeni od nasilja. Ukoliko to nije želja ovog društva – neka svi budu odlikaši, jer bezbednost nema (o)cenu“, poručila je poslanica SSP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari