SSP povodom Dana sećanja na žene-žrtve nasilja: Setiti se svake kojoj nije pružena zaštita 1Ilustracija: Dušan Arsenić

Stranka slobode i pravde (SSP) je danas, povodom Nacionalnog dana sećanja na žrtve nasilja, ocenila da društvo mora da se seti svake žene kojoj nije pružena zaštita i koje više nema i da to sećanje treba da bude polazna tačka za strategiju borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsednica Ženske mreže SSP Ferida Čustović je u saopštenju navela da ta strategija uključuje predloge te stranke, kao što su definisanje ubistva žene iz mržnje kao posebnog krivičnog dela, uvođenje registra nasilnika, pooštravanje kazne za nasilnike, ekonomsko osnaživanje žena uz garantovane iste plate i jednak tretman sa muškarcima.

Po njenim rečima, samo ako se to uradi, biće moguće pogledati u oči decu i porodice žrtava i da im društvo kaže da nije zaboravilo „ni one koje više nisu sa nama, ni njihovu tugu“.

„Samo ovako dokazaćemo da borba protiv nasilja nisu besmislene reči premijera (Miloša) Vučevića, već opredeljenje društva koje treba da menja vlast koja žene doživljava kao važne samo kada rađaju – kako je to novopečeni predsednik Vlade i rekao dok su mu ministarke aplaudirale“ – ukazala je Čustović.

Ocenila je da je na Nacionalni dan sećanja na žrtve nasilja važno da svi na trenutak zastanu i sete se svih ubijenih žena koje nisu „samo broj“, već su „ćerke, majke, rođake, koleginice, komšinice“.

„Više od 300 dece se svakog dana seća svojih majki bez kojih su ostala zbog nasilja u poslednjih dvanaest godina. Žrtve su ubijene na najgnusnije moguće načine, među kojim je i prebijanje na smrt i raznošenje bombom, a među njima i 15 devojčica koje je su od života upoznale samo nasilje“, navela je Čustović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari