SSP predlaže izmene Krivičnog zakonika 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Član poslaničke grupe Stranke slobode i pravde (SSP) u Skupštini Srbije Marinika Tepić izjavila je da je danas ta poslanička grupa predala predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika koje propisuju potpuniju zaštitu ličnih prava i imovine zaposlenih u obrazovnim ustanovama i članova njihovih porodica.

Volela bih da vidim da li će se vladajuća većina i ovog puta oglušiti i glasati protiv tog zakona, čije su, u suštini, odredbe i sami najavili da će podržati, rekla je Marinika Tepić novinarima.

Marinika Tepić je izjavila da se očekuje da izmene i dopune Krivičnog zakonika budu na dnevnom redu prve sledeće sednice parlamenta.

„Čekamo da se vladajuća većina konačno izjasni da li su nastavnici poslednja rupa na svirali ove vlasti, da li se uvek računa na njihovu etiku da neće ugroziti sistem zbog dece, jer su tu slabi, pošto je njihov poziv takav da su tu zbog ljubavi prema deci, budućnosti jedne zemlje, za šta obučavaju decu, i zato mogu da se igraju sa nastavnicima“, rekla je Marinika Tepić.

Zamenik predsednika poslaničke grupe SSP Goran Petrović, koji je napisao izmene i dopune Krivičnog zakonika, naveo je da su predložili da se taj propis dopuni članom „napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi“.

Petrović je izjavio da su predložili da se napadač na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi ili člana njegove porodice u vezi sa poslovima koje obavlja u toj ustanovi kazni zatvorom od tri meseca do tri godine.

Petrović je rekao da bi, ukoliko prilikom izvršenja krivičnog dela učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, ili preti upotrebom oružja, trebalo da bude kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina.

Ukoliko učinilac nanese tešku telesnu povredu, trebalo bi da bude kažnjen zatvorom od jedne do osam godina. Ko uništi ili učini neupotrebljivom stvar u imovini lica zaposlenog u obrazovnoj ustanovi ili člana njegove porodice kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine, naveo je Petrović.

On je izjavio da su predložili i izmenu člana 138. Krivičnog zakonika, a radi se o krivičnom delu ugrožavanje sigurnosti.

Prema Petrovićevim rečima, taj član Krivičnog zakonika trebalo bi da se odnosi i na osobe zaposlene u obrazovnoj ustanovi.

Petrović je izjavio da bi predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika trebalo po hitnom postupku da uđu u skupštinsku proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari