SSP traži od užičke vlasti da reši problem bezbednosti na stazi kroz kanjon Đetinje 1Foto: N. Kovaćević

Gradski odbor Stranke slobode i pravde traži od užičke vlasti da reaguje na to što građani, „umesto da uživaju u šetnji i rekreaciji stazom kroz kanjon reke Đetinje, strahuju za svoje živote“.

„Kroz neosvetljene tunele neodgovorni pojedinci divljački voze, organizuju se trke kola, motora i kvadova, tako da čitav ovaj projekat oživljavanja i uređenja gubi svoju svrhu i postaje mesto na kome posetioci umesto da uživaju, strahuju za život, a da na to niko od nadležnih ne reaguje“, navodi odbor SSP.

Trenutno stanje, dodaje se, „nije posledica asfaltiranja nekadašnje ruinirane makadamske staze, već katastrofalno lošeg upravljanja nadležnih tom lokacijom“.

Predlaže se da se uvede nadzor, redovno da se odvozi smeće, postave kupališni pontoni, ograda, osvetljenje, te da se u korišćenje, uređenje i funkcionisanje te lokacije, uključe ekološke, sportske, obrazovne i kulturne institucije.

„Nije dovoljno samo nešto imati i otvoriti za korisnike, već se mora imati i vizija funkcionisanja, upotrebe i razvoja, ali je izgleda to nemoguć zadatak za lokalnu samoupravu Užica“.

Podseća se na to da je kanjon Đetinje atraktivna lokacija, poznata po brojnim endemskim i reliktnim biljnim vrstama, kvalitetu vode prve i druge kategorije, dnevnim leptirima, vodopadima, brzacima i skrivenim plažama.

U kanjonu je i staza od osam kilometara, dodaje se, koja vodi do Staparske banje, kao i arheolopki park StaPark.

„To je samo mali deo onoga što kanjon nudi, ali je njegovo uređenje započelo i stalo, kao i sve ostalo što sadašnja vlast radi stihijski, bezvoljno, nestručno, bez vizije i sa bezidejnim kadrovima sa partijske liste, koji se pitaju šta uopšte rade na svom radnom mestu“, poručuju iz užičkog SSP.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari