SSP Užice: Ko truje kreozanom pse lutalice po užičkim ulicama 1Otrovani pas Baćo/Foto: SSP Užice

Gradski odbor Stranke slobode i pravde, povodom, kako se navodi, novih slučajeva trovanja kreozanom pasa lutalica u Užicu, pita gradsku vlast otkud ta zabranjena supstanca na gradskim ulicama“.

„Psi se truju kreozanom, izuzetno otrovnim pesticidom zabranjenim u EU, a njegova distribucija je zabranjena i kod nas“, saopštio je užički SSP.

Odbor traži od lokalne vlasti da saopšti u čijoj nadležnosti je sprečavanje pojedinaca da na tako brutalan način krše zakon i ugrožavaju javno zdravlje.

„Odakle kreozan na ulicama Užica koji je toliko toksičan i fatalan, da je dovoljno da ga pas ili mačka samo pomirišu i da skončaju u agoniji, koju onda gledaju građani na ulici. Koliko treba da prođe da strada neko dete, koje roditelji izvedu u park i koje slučajno dođe u kontakt sa bačenim otrovom. Ko će onda biti kriv za tragediju“, navodi odbor SSP.

Poslednji slučaj trovanja je, dodaje se, „zabeležen u Krčagovu, kada je stradao pas Baćo, miljenik kvarta, koga su godinama hranili svi stanari zgrada, zaposleni u Zavodu za javno zdravlje i Prvom partizanu“.

„Sada građani, kroz dobrotvornu akciju, skupljaju novac da urade mural u njegovu čast, jer smatraju da su izgubili jednog od svojih, jednog sugrađanina“.

„Takvi nemili događaji“, dodaje se, „previše su česti da bi bili samo bezuman čin neodgovornih pojedinaca“.

„Dokle će Užičani gledati agoniju otrovanih pasa na ulicama i strepeti za svoje pse i decu i biti izloženi toksičnim materijama“, pita užički SSP lokalnu vlast.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari