SSP: Zabrana ulaska Nikitinu u Srbiju dar ruskom ambasadoru Harčenku 1Foto: Logo

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da je zabrana ulaska u Srbiju ruskom antiratnom aktivisti i kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina Pjotru Nikitinu besramni, ali i zabrinjavajući događaj.

U saopštenju SSP navodi se da je to otvorilo pitanje da li vlast predsednika države Aleksandra Vučića od sada zabranjuje ulazak u Srbiju Putinovim kritičarima.Kako je rečeno, nedopustivo je proglašavanje nepoželjnim čoveka koji sa dvoje dece u Srbiji živi već sedam godina, kao i označavanje tog čoveka bezbednosnom pretnjom po Srbiju.

„Dodatno je uznemirujuće što se ovaj postupak po nalogu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) dogodio upravo uoči jutrošnjeg sastanka Aleksandara Vučića i ruskog ambasadora Bocan-Harčenka, što odmah otvara pitanje i da li je ovo bio ‘dar’ ambasadoru Rusije od strane direktora BIA Aleksandra Vulina i njegovog nalogodavca Vučića nakon stavljanja Vulina na američku ‘crnu listu'“, piše u saopšenju.

SSP je istakla da „zahteva momentalno odobrenje Nikitinu da se vrati u svoj dom i porodici u Beogradu“.

Takođe i „odgovore na sva postavljena pitanja, ne večeras na Pinku kako je to Vulinov nalogodavac Vučić najavio, nego odmah, uz njihovu zajedničku odgovornost za sramotu koju iz dana u dan nanose građanima Srbije, bezbednosnom sistemu i međunarodnom ugledu naše države“.

Antiratni aktivista poreklom iz Rusije Nikitin kojem je noćas zabranjen ulazak u Srbiju, rekao je medijima da je i dalje na aerodromu „Nikola Tesla“ i da nema „apsolutno nikakve informacije“ o razlozima za takvu odluku. On ocenjuje kao očigledno da BIA prati naredbe Rusije.

Nikitinu je noćas na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, po povratku sa odmora u Portugalu gde mu živi majka, zabranjen ulazak u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari