SSP: Zdravstveni tim, dok čeka zadatke za litijum, nek utvrdi štetnost vazduha u Boru 1foto (BETAPHOTO/Srbija Zidjin Koper/Igor Mitrović)

Odbor za zdravstvo Stranke slobode i pravde (SSP) ocenio je danas da dok zdravstveni tim u Srbiji koji će se baviti uticajem iskopavanja litijuma na zdravlje građana čeka da mu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar definišu zadatke, može da utvrdi koliku štetu po zdravlje proizvodi povećana koncentracija arsena i kadmijuma u vuzduhu u Boru.

U pisanoj izjavi koju su potpisale doktorke Snežana Srzentić i Irena Mojsić iz tog odbora, navodi se da bi zdravstveni tim mogao i da utvrdi koliko je opasno to što gore deponije u Užicu, Kikindi, Bačkom Petrovcu, Titelu, Knjaževcu, Topoli, Mladenovcu, Negotinu, Smederevu, Aleksincu ili što se deca u Zrenjaninu kupaju u vodi koja ima povećan nivo arsena.

Tim analizama, dodaje se, dokazali bi da će aposlutno poštovati ljudski život i da neće dopustiti da bilo ko iskoristi njihova medicinska znanja suprotno zakonima humanosti na šta su se obavezali Hipokratovom zakletvom.

„To što je najveći zagovornik kopanja litijuma Aleksandar Vučić najavio formiranje zdravstvenog tima, a Zlatibor Lončar nakon što ga je sastavio objasnio da tim nema šta da radi dokazuje da ovaj režim nastavlja da obmanjuje građane i zloupotrebljava lekare. Zbog bezbroj lažnih obećanja uključujući i ono da je stavljena tačka na kopanje litijuma koje kako je režim pričao pre izbora, narod više nema poverenja ni u šta što ova vlast govori. A kolege lekari u zdravstvenom timu znaju koliko je važno poverenje između lekara i pacijenata i u nauci“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari