Prošlo je mesec dana otkako su počeli sukobi opozicije i vladinih snaga u Venecueli. Protesti i dalje tresu tu državu, demonstranti ne pokazuju znake odustajanja, tvrde zapadni mediji. Najmanje 23 osobe ubijene su širom zemlje, dok je više od 200 ljudi povređeno. Nije precizirano da li su žrtve demonstranti ili vladine snage.


Izvori u bolnici u državi Karabobo saopštili su da su jedan student i 42-godišnji muškarac ubijeni u sukobima u sredu. Državni mediji optužili su radikalne desničarske grupe da su napale radnike koji su mirno protestovali. Guverner Karaboba Fransisko Amelija je na Tviteru napisao da je u borbi, koju je opisao kao terorizam, ubijen kapetan nacionalne straže. Državna televizija prenela je snimke protesta vladinih pristalica u Krakasu, koji su mahali zastavama sa likom bivšeg predsednika Uga Čaveza.

I opozicija je protestovala u Karakasu, pozivajući ombudsmana da podnese ostavku. Nasilja je bilo i u državi Tačiri, koja se graniči sa Kolumbijom. Vladine snage ispalile su suzavac na opozicione barikade, a ubijen je studentski lider, 24-godišnji Danijel Tinoćo. Vlasti su saopštile da je istraga u toku, te demantovale navode da je vladino vozilo bilo umešano u pucnjavu kada je ubijen Tinoćo. Protesti u Venecueli predstavljaju najveću pretnju predsedniku Nikolasu Maduru otkako je prošlog aprila stupio na tu funkciju. Demonstranti navode da protestuju zbog nestašica namirnica, visoke inflacije i kriminala i korupcije.

U prošlonedeljnom intervjuu za Si-En-En predsednik Maduro je novinarki Kristijan Amanpur rekao: „Razmislite o tome šta bi američka vlada učinila ako bi neka politička grupa predstavila mapu za zbacivanje predsednika Baraka Obame? Država bi sigurno reagovala, koristeći svu silu koju joj zakon daje kako bi ponovo uspostavila red, a one koji su protiv Ustava stavila bi tamo gde im je mesto“. Opozicioni lider koji podstiče proteste Leopoldo Lopez je u pritvoru, gde čeka suđenje zbog podmetanja požara i zavere. „On je napravio plan za obaranje legitimne vlade. Sada je u zatvoru i mora da se suoči sa pravdom“, rekao je Maduro za Si-En-En.

„Niko ne prihvata monolog ili nametanje vlade koja krizu želi da reši smrću, povredama, mučenjem, pritvaranjem i zarobljivanjem“, napisao je na Tviteru opozicioni lider Enrike Kapriljes, koji je prošle godine izgubio na predsedničkim izborima od Madura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari