Nakon višegodišnjeg zatišja ponovo je aktuelizovana tema o transportu zatvorenika iz zaliva Gvantanamo. Prošle godine je 28 zatvorenika prebačeno iz američkog zatvora na Kubi u zemlje kao što su Kazahstan i Urugvaj, tako da ih je u zatvorskom centru sada 127, a jedan od njih je Šejker Aamer, poslednji britanski državljanin u zalivu Gvantanamo, koji se u pritvoru nalazi od 2002.

Britanski premijer Dejvid Kameron će ove nedelje posetiti Vašington, gde planira da razgovara s predsednikom SAD o Amerovom puštanju na slobodu. Aamer nestrpljivo očekuje odluku.

„Ništa im ne preostaje osim da čekaju. Jedan zatvorenik mi je rekao da je strpljenje njihovo jedino oružje“, rekao je novinarima Bi-Bi-Sija koji su posetili zatvorski centar u Gvantanamu Dejvid Rems, advokat iz Vašingtona, čija su specijalnost ljudska prava, a koji je u sredu posetio svoje klijente.

Kako se navodi, trenutno je odobren premeštaj 59 zatvorenika, saopštio je portparol Ministarstva odbrane. Optužnice su podignute protiv desetoro ljudi. Osim njih, tu je još 58 zatvorenika Gvantanama koji se svrstavaju u različite kategorije, od onih čiji će slučajevi biti preispitani, te postoji mogućnost da budu oslobođeni, do onih protiv kojih još nije podignuta optužnica, te je mala verovatnoća da će biti pušteni iz pritvora.

Pitanje koje se postavlja jeste gde će završiti upravo oni zatvorenici koji najverovatnije u skorije vreme neće biti pušteni na slobodu. Postoji mogućnost da budu premešteni u druge zemlje ili u zatvore u SAD.

Obama je u januaru 2009. naredio zatvaranje Gvantanama, zbog čega su se pobunili čelni ljudi američkog Kongresa koji ne žele da zatvorenici budu oslobođeni ili da budu prebačeni u zatvore u SAD. Republikanci su ove nedelje u Vašingtonu pokrenuli pitanje zatvorenika koji bi mogli da budu oslobođeni i koji bi, kako tvrde, samim tim mogli da predstavljaju opasnost po Amerikance. Senatorka Keli Ajot inicirala je zakon kojim bi se pooštrile zabrane koje su već na snazi kada je reč o transferu zatvorenika iz Gvantanama.

Te mere nalažu da se premeštanje zatvorenika u SAD ne može izvršiti o trošku države. Ograničenja su još veća kada je reč o njihovom transferu u druge zemlje. Senator Džon Mekejn je izjavio da su ovi koraci neophodni zato što su se neki zatvorenici koji su u proteklih nekoliko godina oslobođeni „vratili u borbu“, odnosno ponovo su se priključili ekstremističkim grupama.

S druge strane, Stejt department kaže da se samo mali broj bivših „stanovnika“ Gvantanama vratio među ekstremiste iako se u medijima tvrdi suprotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari