Inicijativa „Sačuvajmo parkić kod Muzeja Vojvodine“ i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u subotu sa početkom u 17 časova, održaće edukativno-kreativnu radionicu za najmlađe pod nazivom „Šta će nama drvo?“.

– Pričaćemo o parkićima i gradskim livadama, isprobati kako se u njima igra, ali i kako se u njima stvaraju umetnička dela – kažu organizatori.

Program je namenjen deci od 5 do 10 godina, a okupljanje je u 16.55 na platou ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

 

Radionica je jedna od aktivnosti Inicijative kojom organizatori žele da skrenemo pažnju na zelene površine kojih je gradu sve manje, a predstavljaju, između ostalog, idealna mesta za okupljanje najmlađih. Parkić je poseban u odnosu na ostale zelene površine zato što je zaštićena okolina muzeja i Arhiva, i kao takav, trebalo bi da se iskoristi za prostor u kojem bi deca u jednom prirodnom okruženju, kroz igru, upoznavala ove bitne institucije kulture i razvijala svoje kreativne ideje.

Što se tiče programa za odrasle predviđen je mali bioskop na otvorenom u kojem će biti prikazan nagrađivani dokumentarni film 'Goli' rediteljke Tihe Gudac. Dokumentarni film 'Goli' je priča o bolnoj tajni začetoj pre šest decenija na“otoku slomljenih duša“ i o prošlosti koja se polako pretvara u istoriju. Projekcija počinje u 20.30 na platou ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

– Skupština grada je 25. juna usvojila predlog o izmeni plana generalne regulacije na osnovu koga se predviđa izgradnja javne garaže na zelenoj površini. Podsećamo da park u kome je planirana garaža, čini deo starog jezgra grada i zaštićenu okolinu spomenika kulture Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine, a u njemu se nalazi i Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

Rani javni uvid izmene i dopune plana Generalne regulacije starog gradskog centra i područja Malog Limana u Novom Sadu završen je 10.08.2015. Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, uloženo je preko 70 primedbi građana i građanki Novog Sada Gradskoj upravi za urbanizam. Građanska inicijativa je tokom leta sakupila preko 3.000 potpisa građana i građanki Novog Sada koji se protive izgradnji javne garaže na zelenoj površini – navodi se u saopštenju Građanske inicijative za očuvanje zelenih površina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari