Šta će prethoditi izradi jedinstvenih udžbenika?

Ako se obistine namere države, javni izdavač će štampati školske knjige za srpski jezik, istoriju i geografiju

Ostavite komentar


  1. odgovor na pitanjeniz naslova: gazenje svih propisanu vezi udzbenika i obrazovanj uopste.

  2. A to se sve radi zato što onaj naš naučnik dobio isplatu za patent pa je odlučio da donira besplatne udbžbenike đacima u Srbiji. Umesto što ovi stručnjaci baljezgaju, bolje da su obezbedili besplatne udžbenike svoj deci, već bo sve bilo bolje. Učio sam geografiju i mogu reći sve zavisk od nastavnika. Da li se neko držao knjige, jeste, ali uvek se znalo, kakav je nastavnik takvo je i predavanje. Knjiga je samo pomoćno sredstvo, a ne glavno sredstvo učenja, čisto da se zna.

  3. Ne treba zuriti, prvo trebamo vratiti sve okolne srpske zemlje, da ne bismo ponove menjali geografiju, knjizevnost, zakone, vojsku, istoriju, granice, vlade, ministre, jel tako, Aco. Jednim udarcem ponovo u seobe Srba, Oluje, Bleskove, Batajnice, Hagove…

  4. i onda je predsednik “zamolio“ ministra Ružića, sada već ni ne pominjući predsednicu vlade, a ministar je usvojio molbu i saglasio se sa idejama predsednika.. koji će pored ekonomije, kanalizacije, borbe sa koronom, spašavanje dece iz snežnih nanosa, učešća u kriminalnim istragama, uređivanja radnih odnosa (“ne dam neradnu nedelju“) – sada odlučivati i o udžbenicima.

    1. I ne samo odlučivati, ON će verovatno pisati udžbenik iz geografije (prošao je ceo svet), sigurno udžbenih iz istorije (pa ON stvara noviju srpsku istoriju, a sve što je bilo pre njega se briše), a u nedostatku vremena pisanje udžbenika iz jezika će poveriti Vulinu („piši kao što je napisano“…), dok bi izradu radnih sveski iz ovog predmeta mogao dati Atlagiću, Kebari, Rističeviću…

  5. Vođa prve proleterske Draža Mihajlović oslobodio Beograd.O pet vekova pod turcima ni slivca,o tome da srbi nisu kao nacija postojali do kraja 18 veka ni slovca.Knjiga laži,neistina.Doduše i treći rajh je izvrtao istinu,da su arijevci,došli iz Indije,naslednici svetor rimskog carstva,da su svi primitivni i da oni treba da vladaju svetom.

    1. Evo kakvo ti je znanje istorije kad te uče Stojanovićka, Prpa i Nikola Samardžić. Sedi, jedan.

  6. Prvi rektor S. Lozanić na otvaranju BU 1905: „Naše nekdašnje verovanje da će se srpstvo ujediniti ne bukvarom, već oružjem, bilo je kobno za po našu narodnu misao. Ja verujem obrnuto – da će prosveta biti glavni činilac u rešenju tog bitnog našeg pitanja i da bi ono bilo već rešeno da smo prosvetu bolje negovali“.
    Srbi-katolici, Srbi-muslimani, Srbi-iz-Crne-Gore, Makedonski-Srbi… A koliko je naroda iz srpskih sela otad satrto, izopšteno, razjureno sa Balkana?

  7. Nigde u svetu ne postoji da se kroz geografiju izučava politika, geopolitika, etnički prostor, i sve ove gluposti koje je Grčić naveo. Geografija se bavi planetom zemljom, tlom, planinama, rekama, vetrovima, klimom, geografija je PRIRODNA nauka. Ne znam kako se podvilo još u doba Jugoslavije da je pola geografije posvećeno političkim mapama, ekonomskim i političkim odnosima zemalja, to je potpuno za nekakav drugačiji predmet. Ne kažem da izučavanje toga nije potrebno, ali ne u geografiji zaboga.

    1. Ovaj „državotvorni“ Zavodov autor Grčić je primer zašto je Zavod za udžbenike tu gde jeste. Ima više besmislica i predrasuda nego rečenica u ovome što je napisao.

  8. Још је битније да се у те уџбенике стави истина, колико год она може некоме да смета.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.